Πολιτικη & Οικονομια

Τι πιστεύουν οι Έλληνες: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Η ελληνική κοινωνία και τα ευρήματα της μέτρησης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα της Metron Analysis στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών - Οι ανησυχίες των πολιτών. 

Η μεγάλη εις βάθος έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών η Metron Analysis είχε ως αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες η ελληνική κοινωνία». 

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε κατά την έναρξη του διήμερου Συνεδρίου ο Στράτος Φαναράς, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Εάν και εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής (με το σύστημα απλής αναλογικής) «αποτρέψει» τον σχηματισμό αυτοδύναμης (μονοκομματικής) κυβέρνησης, τότε το 52% συμφωνεί με την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45% συμφωνεί με την επαναληπτική εκλογή, τη «δεύτερη Κυριακή».

«Ορισμένοι λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;», είναι επίσης ένα ερώτημα.

To 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη διατύπωση, με μόλις το 34% να διαφωνεί. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι που δηλώνουν Κεντρώοι συμφωνούν στην πλειοψηφία τους με 57%, έναντι 33% που διαφωνούν.

Άλλη «κάρτα» της έρευνας δείχνει ότι η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα: η μέση τιμή σημειώνεται στο 3,8, στην κλίμακα από το μηδέν μέχρι το 10. Μόλις το 31% δηλώνει ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές κάποιου κόμματος- «αυτό δεν συμβαίνει στη δική μου περίπτωση», απαντά το 68%.

Στα της κοινωνικής ατζέντας κυριαρχούν τα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Τα δύο σοβαρά για τους πολίτες ζητήματα είναι η ακρίβεια- επάρκεια εισοδήματος (96%) και το ενεργειακό (95%). Ακολουθούν τα ζητήματα της δημόσιας Παιδείας, της καθημερινότητας , του πολέμου στην Ουκρανία, της τουρκικής προκλητικότητας – ως πιο σοβαρό ζήτημα χαρακτηρίζει το ζήτημα των υποκλοπών μόνο το 66%.

Οι πολίτες θέλουν αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ρωσίας στη Δύση έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. «Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ή όχι;», είναι ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε, με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στάση. Συγκεκριμένα, το 71% ζητά αλλαγή στάσης της ΕΕ, με μόλις το 25% να απαντά αρνητικά.