Πολιτικη & Οικονομια

Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πληθωρισμός: Τα ποσοστά στην Ευρώπη και η μηνιαία αύξηση στην Ελλάδα - Η έκθεση της Eurostat για τον Σεπτέμβριο

Διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφει η Ευρωζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός αγγίζει το 10%, με τη Γερμανία να εμφανίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 70 χρόνια, κατά τα στοιχεία της Eurostat

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση σε μηνιαία βάση, μετά από δύο μήνες ελαφράς αποκλιμάκωσης. Η χώρα έχει τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά από Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης 10 από τις 19 εμφανίζουν πια διψήφιο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον περασμένο μήνα σημείωσαν άνοδο 11,4% σε ετήσια βάση. Στις χώρες της Βαλτικής ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τις επιβαρύνει αφού και αυτόν τον μήνα παρουσίασαν τον υψηλότερο πληθωρισμό (Εσθονία 24,2%, Λιθουανία 22,5%, Λετονία 22,4%). Γαλλία και Μάλτα και τον Σεπτέμβριο με τα χαμηλότερα ποσοστά της τάξως του 6,2% και 7,3% αντίστοιχα.

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και αυτόν τον μήνα ήταν η ευρύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες προϊόντων. Ειδικότερα ενισχύθηκαν κατά 40,8% ποσοστό υψηλότερο από το 38,6% της ανόδου του Αυγούστου. Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και αλκοόλ (11,8% από 10,6% τον Αύγουστο) και ακολούθησαν τα μη βιομηχανικά προϊόντα (5,6% από 5,1%) και οι υπηρεσίες (4,3% από 3,8%).

Με πληροφορίες από Καθημερινή και ΣΚΑΪ