Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία ΕΟΤ - Michelin: Η ελληνική γαστρονομία αλλάζει πίστα

Η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά συντεταγμένα στον αστερισμό της Michelin αποκτώντας έναν ισχυρό σύμμαχο

Δημήτρης Φραγκάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, γράφει για τα οφέλη της συμφωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τη Michelin στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας.

Πριν από δύο περίπου χρόνια με επισκέφθηκαν στον ΕΟΤ δύο καταξιωμένοι Έλληνες σεφ τους οποίους και γνώριζα για πρώτη φορά: ο Άγγελος Λάντος βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin και ο Έκτορας Μποτρίνι βραβευμένος με ένα αστέρι. Ήταν η «σκοτεινή» περίοδος μεταξύ των δύο μεγάλων lockdowns, με την αβεβαιότητα να μην αφήνει και ιδιαίτερα περιθώρια να προγραμματιστούν και πολλά πράγματα. Οι καλύτερες ιδέες όμως φαίνεται πως γεννώνται στις μεγαλύτερες κρίσεις. Τότε ήταν που οι δύο σεφ μου «έριξαν» την ιδέα να συνεργαστεί η Ελλάδα με τον περίφημο οδηγό Michelin, με μία κεντρική συμφωνία για προβολή της ελληνικής γαστρονομίας από τον πιο αναγνωρίσιμο φορέα διεθνώς ο οποίος συνιστά και τη «Βίβλο» τη υψηλής και όχι μόνο γαστρονομίας. Ήδη πολλές ανταγωνίστριες χώρες και μεμονωμένες πόλεις έχουν ήδη αποκτήσει εδώ και χρόνια τον δικό τους οδηγό.

Πιάσαμε το νήμα από την αρχή και αρχίσαμε αμέσως με τους συνεργάτες μου στην Αθήνα και το Παρίσι να διερευνούμε τις δυνατότητες συνεργασίας. Μια διαδικασία μακρά και επίπονη είχε ήδη ξεκινήσει καθώς μεσολάβησε το δεύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown αλλά και πολλά ζητήματα νομικής, οικονομικής και διοικητικής φύσης που έχρηζαν επίλυσης. Χρειάστηκαν 26 μήνες σκληρής δουλειάς για να φτάσουμε στην πολυπόθητη συμφωνία την οποία υπέγραψα πριν λίγες ημέρες εκ μέρους του ΕΟΤ στην έδρα της Michelin στο Παρίσι παρουσία και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος στήριξε από την αρχή το δύσκολο εγχείρημα. Η συμφωνία προβλέπει με απλά λόγια ένα ευρύ, καλά δουλεμένο και πολύ στοχευμένο πρόγραμμα προβολής της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό από τον Οδηγό ο οποίος απευθύνεται σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο! Με αυτή την συμφωνία η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά συντεταγμένα, ως χώρα συνολικά, στον αστερισμό της Michelin αποκτώντας έναν ισχυρό σύμμαχο στη μεγάλη προσπάθεια για αναβάθμιση, βελτίωση και καλύτερη προώθηση της μοναδικής γαστρονομίας μας. Η προώθηση της γαστρονομίας αποτελεί πυλώνα και προϋπόθεση για την πολυπόθητη ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας, την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και κυρίως εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και συνθήκη ανάδειξής της μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού. Κι αν μου επιτρέπεται μία προσωπική αναφορά: πάντα θεωρούσα αδιανόητο να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο κουζίνες άλλων χωρών και όχι της Ελλάδας η οποία κατά κοινή ομολογία είναι μία από τις κορυφαίες στον κόσμο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι με τη συμφωνία ΕΟΤ – Michelin κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση το οποίο θα έχει και συνέχεια. Η ελληνική γαστρονομία αλλάζει πίστα!