Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: «Θα ζητήσει συγγνώμη o πρωθυπουργός για τους νεκρούς ασθενείς εκτός ΜΕΘ;

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα μελέτη Τσίοδρα - Λύτρα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αλέξης Τσίπρας: Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τον κορωνοιό και η συγγνώμη που ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη.

Κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στρέφεται ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία σχολιάζει τη νέα μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνησιμότητα ασθενών με κορωνοϊό και δη των πολιτών που έμειναν εκτός ΜΕΘ

«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ έλεγαν και φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει: «Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα».

Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνησιμότητα των ασθενών με κορωνοϊό

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021) παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη «Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» αναφέρει ο κ. Λύτρας και δίνει στο φως και τους σχετικούς πίνακες.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η μελέτη του κ. Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ.