Πολιτικη & Οικονομια

Νέα επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης διακίνησης (ιδεών)

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πόλοι αντίστασης

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει το επεισόδιο με πυροβολισμούς και τραυματία στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

H ακραία καταστολή την οποία για άλλη μια φορά επιστράτευσε εχτές στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου η αστυνομία της νεοφιλελεύθερης χούντας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες ακόμα και στους πιο αφελείς. Στόχος του καθεστώτος Μητσοτάκη – Κεραμέως είναι η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης στα πανεπιστήμια, τους χώρους δηλάδη που υπάρχουν ακριβώς για να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση.

Φυσικά όταν μιλάω για διακίνηση, μιλάω για τη διακίνηση ιδεών. Κι ας ισχυρίζονται οι απολογητές της γαλάζιας δυστοπίας ότι οι 22 συμπολίτες που συνελήφθησαν στην φοιτητική εστία ήταν έμποροι και διακινητές ναρκωτικών. Βολεύει το σύστημα να τους απλοποιεί ως τέτοιους όταν στην πραγματικότητα είναι κυρίως άνθρωποι που διώκονται για τις ιδέες τους.

Η πρώτη ιδέα που είχαν ήταν να μείνουν σε φοιτητική εστία παρότι δεν είναι φοιτητές. Ήθελαν να γκρεμίσουν τα στεγανά που χωρίζουν τους ανθρώπους σε σπουδαστές και μη. Ήθελαν ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε όλους. Το σύστημα όμως θέλει τα πανεπιστήμια κλειστές λέσχες στις οποίες η συμμετοχή θα καθορίζεται από τις επιδόσεις και όχι από την γνησια επιθυμία της συνύπαρξης. Από την επιθυμία για κοινωνικοποίηση και ζύμωση, όπως θα έλεγε και ο καλλιτέχνης Θανάσης Παπακωνσταντίνου.     

Η δεύτερη ιδέα ήταν να διακινήσουν ναρκωτικά. Δηλαδή να προσφέρουν μια διέξοδο από την καταθλιπτική, δυστοπική καθημερινότητα την οποία υφίστανται οι φοιτητές/τριες/τα εξ αιτίας της κατασταλτικής αντιδημοκρατικής μανίας της κυβέρνησης. Ήθελαν να χαρίσουν το χαμόγελο σ΄αυτούς που κάθε βράδυ μουσκεύουν το μαξιλάρι τους με τα δάκρυα για τους αδικημένους όλου του κόσμου. Ήθελαν να προσφέρουν οικολογικά ταξίδια σ’ αυτούς που δεν θέλουν να συμβάλουν στα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος στην οποία οδηγεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων. 

Η τρίτη ιδέα ήταν να έχουν μαζί τους όπλα. Το μόνο μέσο με το οποίο οι ιδέες μπορούν να επικρατήσουν (τι θα ήταν, ας πούμε, η ιδέα της ελευθερίας χωρίς όπλα;) Το μόνο μέσο με το οποίο μπορούν οι ιδεολόγοι να προστατευτούν από ένα δολοφονικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής. Απόδειξη; Ο ιδεολόγος που επειδή κρατούσε ένα κατσαβίδι αντί για όπλο γαζώθηκε από τις σφαίρες της ένστολης που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το όπλο της απέναντι σε έναν άνθρωπο που μπορεί απλώς να ήθελε να σφίξει μια λασκαρισμένη βίδα. Αλλά ακόμα κι αν ο ιδεολόγος ήθελε να επιτεθεί στην ένστολη, εκείνη ήταν υποχρεωμένη να υποστεί την επιθέση και σε καμία περίπτωση να μην πυροβολήσει έναν άοπλο άνθρωπο. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα περιμένετε να ακούσετε μερικούς φιλελέυθερους και δημοκρατικούς πολίτες που θα σπεύσουν να υπερασπισθουν το δικαίωμα στην επίθεση με κατσαβίδι.  

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω περισσότερα για να σας πείσω ότι η χτεσινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής ήταν μια επίθεση εναντίον της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και όχι των ναρκωτικών (που κι αυτά ιδέες εκφράζουν π.χ. «έχω μια ιδέα, δεν έρχεστε από την εστία να σκάσουμε ένα μπάφο;») όπως τα πετσωμένα Μέσα Μαζικού Ελέγχου θέλουν να σας πείσουν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πόλοι αντίστασης όχι μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά και μέσα στη Βουλή όπου οι βουλευτές της Αριστεράς παλεύουν καθημερινά και ακούραστα για να μπορούν οι ιδέες σαν αυτές που καταστέλονται στη πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου να συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα. Στηρίξτε τους. Νο πασαράν. Βενσερέμος. Τράβα ρούφα φυσατόνε. Και μπράβο μας.