Πολιτικη & Οικονομια

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την παραγραφή αδικημάτων στην υπόθεση Siemens

Ζητεί προκαταρκτική εξέταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρέμβαση Ντογιάκου για την υπόθεση Siemens – Εισαγγελική έρευνα για την παραγραφή των αδικημάτων
Άρειος Πάγος © Εurokinissi

Παρέμβαση Ντογιάκου για την παραγραφή αδικημάτων στην υπόθεση Siemens – Ζητεί προκαταρκτική εξέταση.

Με αφορμή την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι στην υπόθεση σκανδάλου Siemens μεγάλος αριθμός των επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ο Εισαγγελεας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάχθηκαν όλα τα μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, Γερμανοί υπήκοοι που δικάστηκαν στην Ελλάδα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής της στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ο τότε διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Χριστοφοράκος, που δικάστηκε και στη Γερμανία αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ στη χώρα μας, αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης απαλλάχθηκαν, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, τότε, που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στις μαύρες πληρωμές του γερμανικού κολοσσού και λόγω παραγραφής και λόγω του ότι δεν πείστηκε το δικαστήριο, αν πήραν χρήματα και πόσα. Πάντως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, παρά την εισαγγελική έρευνα, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να αλλάξει καθώς η παραγραφή όταν υπάρχει ποινικά παρασύρει και σβήνει τα πάντα.

Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζονται τα εξής: «Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως «σκάνδαλο Siemens», με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιόποινων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, και παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ