Πολιτικη & Οικονομια

Ευχές Μητσοτάκη για την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά

Το μήνυμά του στο Twitter

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ευχετήρια ανάρτηση Μητσοτάκη για την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά. Η ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Τις ευχές του στους Εβραίους πολίτες έστειλε ο πρωθυπουργός με αφορμή την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

«Χαρούμενο #RoshHashanah με υγεία και ευημερία, σε όλους τους Εβραίους φίλους μας στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Γης», γράφει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά

Η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά γνωστή και ως Ρος Ασσανά (Rosh Hashanah). Ο εορτασμός είναι διήμερος και ξεκινά το δειλινό της πρώτης ημέρας του μήνα Τισρί (25 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και λήγει το σούρουπο της μεθεπομένης ημέρας (27 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο). Το Εβραϊκό σύστημα χρονολόγησης έχει ως αφετηρία του το έτος 3.761 π.Χ, το υποτιθέμενο έτος κτήσεως του κόσμου από τον Θεό.

Η εβραϊκή Πρωτοχρονιά έχει έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι περίοδος προσευχής και μετάνοιας για τον πιστό. Στις συναγωγές διαβάζεται η ιστορία του γενάρχη των Ιουδαίων Αβραάμ και ακούγεται ο μελαγχολικός και θρηνητικός ήχος του σοφάρ, ενός τελετουργικού οργάνου από κέρας κριαριού, που υπενθυμίζει στους πιστούς το περιστατικό της θυσίας του Αβραάμ και τους καλεί σε πνευματική επαγρύπνηση.

Οι Εβραίοι γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τρώγοντας ένα ειδικά φτιαγμένο τσουρέκι (challah), που συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής, καθώς και μήλα βουτηγμένα σε μέλι, για να είναι γλυκό και υγιές το νέο έτος. Το τραπέζι περιλαμβάνει γεύματα με σπανάκι, μαυροφάσουλα, χουρμάδες, κολοκύθια και πράσο, τροφές που αναφέρονται στο Ταλμούδ.

Το ποτό που κυριαρχεί είναι το κρασί. Ο παραδοσιακός χαιρετισμός του διημέρου είναι «Shanah Tovah» (Σανά Τοβά = Καλή Χρονιά).

Με πληροφορίες από San Simera.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ