Πολιτικη & Οικονομια

Κοινή επιστολή προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Υπογράφει και η Ελλάδα

Ποιες άλλες χώρες συνυπογράφουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία στέλνουν επιστολή στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες.

Επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), «ναι» λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.

Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει με άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή συνολικού πλαφόν σε όλο τα εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ακόμη ζήτησαν να ετοιμαστούν προτάσεις για την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές πλην του φυσικού αερίου.