- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα Δημοκρατία: Ο κ. Βαξεβάνης δεν θα αποφύγει τις εξηγήσεις
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Νέα Δημοκρατία για Κώστα Βαξεβάνη: «Δεν θα αποφύγει τις εξηγήσεις για τη ρωσική χρηματοδότηση».
Ανακοίνωση με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» εξέδωσε η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο εκδότης της εφημερίδας «επιχειρεί να ρίξει στα μάτια των πολιτών».
«Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες και λίγους μήνες μετά τη δίωξη από την Δικαιοσύνη των ΗΠΑ του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα στο οποίο είχε αναλάβει ο κ. Βαξεβάνης, η εφημερίδα του προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλάζοντας τη συζήτηση και αποφεύγοντας να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα που ανακύπτουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Και προσθέτει: «Ο κ. Βαξεβάνης με μυθεύματα και πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, δεν θα αποφύγει τις εξηγήσεις που οφείλει και γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές, ειδικά τώρα που η συζήτηση για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας ανοίγει πανευρωπαϊκά».
ΗΠΑ: Η Ρωσία χρηματοδότησε ξένα κόμματα και πολιτικούς με πάνω από 300 εκατ. δολάρια
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες περί της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης της Ρωσίας με άλλες χώρες, που ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. Έφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη διαθεσιμότητά του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όσο και στη Βουλή
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από τον χρόνο εργασίας
Τα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.