Πολιτικη & Οικονομια

«Μικρότερες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα σε περίπτωση πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου»

Υποστηρίζει ο πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
φυσικό αέριο
Φυσικό Αέριο © ΕPA Pool

Κ. Σταμπολής: Μικρότερες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα σε περίπτωση πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια. Ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου η χώρα μας δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις» υποστηρίζει ο Κώστας Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη σημειώνοντας ότι η αντικατάσταση του δείκτη TTF που καθορίζει την τιμή φυσικού αερίου αν και είναι σημαντική ως πρωτοβουλία ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως ακούγεται.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι ο βασικός πονοκέφαλος για καταναλωτές και κυβερνήσεις ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο. Ανακοινώσεις και θα γίνουν και για το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο σχεδιάζεται παρέμβαση στην αντλία, αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν συνθέτουν ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες, πρώτον στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεύτερον στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» επισήμανε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ