Πολιτικη & Οικονομια

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Καλείται ως αρχηγός κράτους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πάει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, καθώς οι προσκλήσεις από το Παλάτι απευθύνονται σε αρχηγούς κρατών και όχι κυβερνήσεων.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια και με όλα όσα συνοδεύουν μια επίσημη, πλήρη, κρατική κηδεία, κατά τους όρους που χρησιμοποιούν στη Βρετανία. Αντίστοιχη κηδεία είχε να γίνει στο Λονδίνο από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στο Λονδίνο αναμένονται τη Δευτέρα να βρίσκονται άνω του 1 εκατ. επισκέπτες, που θα καταφθάσουν από διάφορες πόλεις της Βρετανίας αλλά και το εξωτερικό.

Το παρών θα δώσουν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, η ηγεσία της ΕΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ και πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Από χθες η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην παλαιότερη αίθουσα του παλατιού του Γουέστμινστερ και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, με τους Βρετανούς να σχηματίζουν τεράστιες ουρές και την αναμονή να διαρκεί πολλές ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα. Οι ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας τα 16 χιλιόμετρα.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ © EPA/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Βασίλισσας Ελισάβετ Β': Υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων της βρετανικής πρεσβείας ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη σήμερα το πρωί στη βρετανική πρεσβεία, υπεγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Στο κείμενο που συνόδευε την υπογραφή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής στα αγγλικά:

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια της βασίλισσας. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ηγέτις και μας έχει εμπνεύσει όλους με την ασυναγώνιστη αίσθηση του καθήκοντός της.

Ευχόμαστε στον βασιλιά δύναμη και επιμονή».