Πολιτικη & Οικονομια

Αυξάνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, πιέζονται οι δανειολήπτες

Πόσο επιβαρύνονται δάνεια και δόσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αύξηση επιτοκίων: Πιο ακριβά τα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού που έφτασε το 9,1% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, είχε σχεδόν προεξοφληθεί από τις αγορές.

Ετσι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με τα δύσκολα να είναι μπροστά μας, το κόστος χρήματος αυξάνεται άμεσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ δεν αναμένεται άμεσα άνοδος των επιτοκίων καταθέσεων που κινούνται μεταξύ 0%-0,25% στις προθεσμιακές.

Δάνεια που είναι κοντά στη λήξη τους επηρεάζονται λιγότερο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των τόκων. 

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, οι μόνοι που μένουν αλώβητοι από την αύξηση των επιτοκίων είναι δανειολήπτες με σταθερό επιτόκιο. Πολύ μικρή θα είναι η επιβάρυνση και για εκείνους που έχουν παλιά, «ώριμα» δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δηλαδή πλησιάζει η ώρα της αποπληρωμής των δανείων τους και πλέον πληρώνουν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, οι μόνοι που μένουν αλώβητοι από την αύξηση των επιτοκίων είναι δανειολήπτες με σταθερό επιτόκιο. Πολύ μικρή θα είναι η επιβάρυνση και για εκείνους που έχουν παλιά, «ώριμα» δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δηλαδή πλησιάζει η ώρα της αποπληρωμής των δανείων τους και πλέον πληρώνουν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο €200.000 με εξόφληση σε 20 χρόνια, η δόση από €1.099 θα αυξηθεί στα €1.175, που σημαίνει επιπρόσθετα €936 τον χρόνο. Για δάνειο €300.000 η δόση από €1.923 θα αυξηθεί στα €2.056, με πρόσθετο κόστος €1.596 τον χρόνο. Επιχειρηματικό δάνειο €200.000 με διάρκεια 20 χρόνια έχει δόση σήμερα €1.414 και αναμένεται να αυξηθεί στα €1.561, δημιουργώντας έξτρα ετήσια επιβάρυνση €1.764.

Το υψηλό κόστος δανεισμού επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και έρχεται να προστεθεί στο κοκτέιλ ακρίβειας που προκαλεί το ράλι της ενέργειας.

Τον φετινό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να αναμετρηθούν με τα όρια των αντοχών τους, αφού το κόστος διαβίωσης εκτοξεύεται. Στέγαση και βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν το ράλι ανόδου, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα όχι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για τη μεσαία τάξη είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να εξαγγείλει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με την παροχή έκτακτου επιδόματος και στήριξη από την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα εξασφάλισης φθηνής στέγης για πολίτες έως 40 ετών. Το στεγαστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, και κύριος φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ.