Πολιτικη & Οικονομια

O ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Τι επιδιώκει ο Οργανισμός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΟΠΕΚ μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια. Ο Οργανισμός επιδιώκει να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να ενισχύσουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο. Η απόφαση των υπουργών Ενέργειας σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο ανατρέπει την κυρίως συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση έρχεται μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΕΡΤ