Πολιτικη & Οικονομια

Χαράλαμπε, άσε τον σταυρό και πιάσε το σφυροδρέπανο

Υπάρχει λύση κι αν ο Wiseman Harry είναι όντως wise θα την εφαρμόσει αμέσως και θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που μπορεί να βρεθεί στον δρόμο του

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την υπόθεση της «Εκκλησίας των Εθνών» και του επικεφαλής της «πατέρα Χαράλαμπου»

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την υπόθεση της «Εκκλησίας των Εθνών» και του επικεφαλής της «πατέρα Χαράλαμπου»

Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει την υπόθεση της «Εκκλησίας των Εθνών» και του επικεφαλής της, πατέρα Χαράλαμπου ή «Wiseman Harry». Σε περίπτωση που δεν έχετε, να σας πω ότι η «Εκκλησία των Εθνών» είναι αυτό που αποκαλούμε «αίρεση». Δηλαδή ειναι περίπου ό,τι και μια επίσημη Εκκλησία, αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος (η αναλογία είναι αλυσίδα σούπερ μάρκετ με μίνι μάρκετ της γειτονιάς). Παντοδύναμος θεός, θαύματα, σατανάς, εξορκισμοί, ιερείς, κήρυγμα του Ευαγγελίου, τελετές, δωρεές υπέρ της σωτηρίας των ψυχών, τα πάντα όλα είναι εκεί. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και θαυματουργά αντικείμενα ή λείψανα (είναι μάλλον νωρίς ακόμα) αλλά σε γενικές γραμμές η ουσία της «Εκκλησίας των εθνών» δεν διαφέρει σε τίποτα απο την ουσία οποιασδήποτε άλλης εκκλησίας, όπως δεν διαφέρουν και οι υπηρεσίες που παρέχει: α) υπόσχεση απαλλαγής από τις υπαρξιακές αγωνίες που αναπόφευκτα κουβάλαει κάθε ον που έχει συνείδηση του πεπερασμένου της ύπαρξης του β) ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε εναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός γ) ένταξη σε ομάδα (η κατάταξη δεν είναι αξιολογική καθώς η σημασία της κάθε υπηρεσίας αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο). Δηλαδή μια συνηθισμένη επιχείρηση πίστης.   

Το κακό όμως είναι ότι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη επιχείρηση πίστης, ο χώρος των εκκλησιών, είναι ένα καρτέλ με έναν από τους παίκτες σε δεσπόζουσα θέση. Η αγορά εκκλησιών είναι μια κλειστή αγορά που δεν ευνοεί νέους ανεξάρτητους εντερπρενέρ, ιδιαιτέρως εκείνους που επιλέγουν τακτικές επιθετικού μάρκετινγκ. Συνεπώς, όταν η «Εκκλησία των Εθνών» αποφάσισε να πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις της (κήρυγμα και εξορκισμούς και τέτοια) στην πλατεία Αριστοτέλους και το θέμα προβλήθηκε από ενημερωτικές εκπομπές, επενέβη η αστυνομία και ο πατέρας Χαράλαμπος συνελήφθη. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αλλά φοβάμαι πως πιθανότατα η δραστηριότητα του θα μπει «στο μικροσκόπιο των αρχών» (αυτό το βοήθημα όρασης που δυσχαιρένει αντί να διευκολύνει την όραση) και η ωραία του επιχείρηση θα συναντήσει δυσκολίες. Ευτυχώς υπάρχει λύση κι αν ο Wiseman Harry είναι όντως wise θα την εφαρμόσει αμέσως και θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που μπορεί να βρεθεί στον δρόμο του.      

Ενώ η αγορά των εκκλησιών είναι κλειστή, η αγορά της πολιτικής είναι όσο πιο ανοιχτή γίνεται να είναι μια αγορά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πατέρας Χαράλαμπος είναι να αντικαταστήσει το σταυρό με το σφυροδρέπανο. Μπορεί όλα τα άλλα να τα αφήσει ως έχουν. Μπορεί να συνεχίσει να κηρύττει το χριστιανικό ευαγγέλιο (αν το μαρξιστικό του φαίνεται υπερβολικά μεταφυσικό), μπορεί να κάνει όσες εκδηλώσεις θέλει, μπορεί να δέχεται δωρεές, μπορεί να συνεχίσει ακόμα  να κάνει και εξορκισμούς (μόνο που καλό θα ήταν, αντί για σατανικά δαιμόνια, να βγάζει μέσα από τους πιστούς τους δαίμονες του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς κοκ). Με λίγα λόγια πάλι πίστη θα πουλάει αλλά σε άλλο πλαίσιο. 

Και το καλύτερο είναι ότι μπορεί να το κάνει όπου και όπως θέλει αρκεί να ανεμίζει το σφυροδρέπανο. Το πάσο χάρη στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να γλιτώσει τον έλεγχο για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Θέλεις να καταλάβεις μια πλατεία για να κηρύξεις έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και μια άλλη ζωή; Σφυροδρέπανο. Θέλεις να κλείσεις έναν δρόμο για να κάνεις μια λιτανία; Σφυροδρέπανο. Θέλεις να πας πόρτα πόρτα για να μιλήσεις για τον Κύριο Ημών Κάρολο Μαρξ; Θέλεις να μαζέψεις χρήματα χωρίς να φορολογηθείς και χωρίς να σου γίνει κανένας οικονομικός έλεγχος; Θέλεις να παραβιάσεις όποιον νόμο εμποδίζει τη δραστηριότητα σου και να ξέρεις ότι όχι μόνο δεν θα έχεις καμία συνέπεια αλλά δεν θα υποστείς και κανέναν έλεγχο; Σφυροδρέπανο.  

Αν ο ηγέτης της Εκκλησίας των Εθνών έχει μυαλό και επιχειρηματική ευελιξία θα δει ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα το ουσιαστικο από το business plan του. Και τώρα που το σκέφτομαι ακόμα και το σφυροδρέπανο δεν είναι καμιά σοβαρή αλλάγή. Κι αυτό σε σχήμα σταυρού είναι φτιαγμένο. Και μπράβο του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ