Πολιτικη & Οικονομια

Ο CEO της μεγαλύτερης πετρελαϊκής στην Ισπανία ζητά περισσότερους φόρους στους πλουσίους

Επικρίνει την κυβέρνηση Σάντσεθ για δημαγωγία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
CEO Respol: Φόροι στους πλούσιους
Ισπανικό κοινοβούλιο © ΕPA Pool

Ισπανία: Ο CEO της Repsol θέλει περισσότερους φόρους για τους πλούσιους. 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να είναι γενναία αν θέλει πραγματικά να φορολογήσει τους πλούσιους, δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας σε στήλη γνώμης στην οποία επιτέθηκε στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση έκτακτη εισφορά για την ενέργεια.

Ο φόρος, ο οποίος αποσκοπεί στην ανάκτηση των κερδών από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τις εταιρείες καυσίμων εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, είναι μεροληπτικός, διότι πλήττει μόνο ορισμένους τομείς και εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Repsol SA Josu Jon Imaz σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα El Pais με ημερομηνία 28 Αυγούστου.

«Η εισφορά δεν φορολογεί τους πλούσιους», έγραψε ο Imaz. «Δεν αφορά αυτούς που κερδίζουν τα περισσότερα», είπε. «Αν αυτό θέλουν, ζητώ από την κυβέρνηση να είναι γενναία και να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές επί του κεφαλαίου και να φορολογήσει όσους έχουν τα χρήματα. Η δημαγωγία της κυβέρνησης κρύβει ένα ψέμα». 

Ο Imaz δήλωσε επίσης ότι ο φόρος θα βλάψει την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν στον μετασχηματισμό, καθώς και τη βιομηχανική απασχόληση. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι πιστεύει στους φόρους και πληρώνει τους δικούς του με ευχαρίστηση και ότι μπόρεσε να σπουδάσει όλη του τη ζωή με υποτροφίες επειδή άλλοι πλήρωναν φόρους.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζεται να στείλει στο Κογκρέσο τον φόρο έκτακτων κερδών που παρουσιάστηκε στα τέλη Ιουλίου με στόχο να εφαρμοστεί το 2023, μαζί με έναν άλλο παρόμοιο φόρο στις τράπεζες. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έθεσε επίσης σε εφαρμογή μια επιδότηση στα καύσιμα-στην αντλία, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν εντολή να πληρώνουν το ένα τέταρτο και τη κυβέρνηση να πληρώνει το υπόλοιπο.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Repsol είναι σπάνια στην Ισπανία, όπου τα κορυφαία στελέχη σπάνια παίρνουν τόσο έντονες δημόσιες θέσεις. Επιπλέον, ο Imaz έχει εκτενή πολιτική εμπειρία, καθώς διετέλεσε για αρκετά χρόνια στη δεκαετία του 2000 ηγέτης του Εθνικού Κόμματος των Βάσκων, το οποίο κατά καιρούς λειτουργεί ως βασικός σύμμαχος του Σάντσεθ στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο της Ισπανίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ