- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξανά κάτω από το δολάριο το ευρώ
Nέα υποχώρηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος
Υποχώρησε ξανά κάτω από το 1 δολάριο το ευρώ.
Για δεύτερη φορά σε περίπου ένα μήνα, το ευρώ διολίσθησε χαμηλότερα από το ένα προς ένα με το δολάριο, κρούοντας για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν μία αρκετά μεγαλύτερη βουτιά.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα φέτος εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και στην πυροδότηση ευρύτερων γεωπολιτικών ανησυχιών. Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο οι άλλες κεντρικές τράπεζες, μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις στην περιοχή.
Το ευρώ υποχώρησε έως και στα 99,52 σεντς του δολαρίου τον περασμένο μήνα, πέφτοντας κάτω από το 1 προς 1, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την πτώση του ευρώ; Ενέργεια και πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε δολάρια, ενώ έχουμε μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος των επιχειρήσεων. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις καθιστώντας συνολικά δυσκολότερο τον στόχο της ΕΚΤ.
Αντίθετα, το αδύναμο ευρώ ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το δολάριο, αλλά από την άλλη πλευρά πολλά από τα προϊόντα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που αγοράζονται με βάση το δολάριο. Η διολίσθηση του ευρώ καθιστά πιο φθηνές τις διακοπές για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές ή ομόλογα) και ενισχύει τη διάθεση για άμεσες ξένες επενδύσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απουσία επίγνωσης για όσα παίζονται στα υπουργικά γραφεία
Κρίσιμο το επόμενο 48ώρο για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ μετά από ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Ο νευροχειρουργός τονίζει τους κινδύνους και την έγκαιρη παρέμβαση
Συζήτηση για Ιράν, ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης
Με αφορμή το ζήτημα του Μάκαριου Λαζαρίδη
«Η Ευρώπη πιο ανθεκτική από το 2022»
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εντείνει την παγκόσμια αβεβαιότητα σε μία περίοδο πιεσμένων δημόσιων οικονομικών
Ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της Σύμβασης Γεώτρησης για το Block 2
Στα 270 δισ. κ.μ. αερίου τα δυνητικά αποθέματα
Τι ισχύει με τη διαδοχική άρνηση σε προτάσεις εργασίας της ΔΥΠΑ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου
«Το Φόρουμ ωριμάζει και η Ελλάδα γίνεται επίκεντρο για τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Συμεών Τσομώκος
Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για ανανέωση της θητείας του
Δείτε αν είστε στους δικαιούχους
Ποιοι και πότε πληρώνονται λιγότερα
Ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ θα δίνονται από το νοσοκομείο
Μήνυμα σταθερότητας και ταχύτερης μείωσης χρέους από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.