Πολιτικη & Οικονομια

Ξεπέρασε τα 600 ευρώ η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα

Στο 22,7% το μερίδιο του λιγνίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
latticeelectricitypylon_640x360

Τιμές ρεύματος: Στα 616 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα αύριο. 

Σε τιμές πάνω από τα 600 ευρώ/μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική για αύριο σε όλη την Ευρώπη με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η τιμή θα καταγράψει νέο ρεκόρ στα 616,38 ευρώ, φτάνοντας υψηλότατα επίπεδα και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, στη Γαλλία η τιμή χονδρικής θα φτάσει τα 611 ευρώ και στη Γερμανία και την Ιταλία τα 605 ευρώ. Στην Πολωνία η τιμή φτάνει τα 387 ευρώ και στην Ιρλανδία στα 500 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Ελβετία με 642,52 ευρώ. Στον αντίποδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία η τιμή διαμορφώνεται στα 182 ευρώ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι ανακοινώσεις  για τις κρατικές στους λογαριασμούς του ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να υπολογίσουν τι θα πληρώσουν τελικά τον Σεπτέμβριο.

Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι  κυμαίνονται από τα 0,68 € ως το 1,13 € ανά κιλοβατώρα, με τις χρεώσεις να είναι διαφορετικές ανά πάροχο τόσο για τα πάγια όσο και για την έκπτωση συνέπειας που προσφέρουν.  

Γιαν να υπολογίσουν οι καταναλωτές τον τελικό λογαριασμό θα πρέπει από την τιμή του παρόχου τους να αφαιρέσουν την κρατική επιδότηση. Για τον μήνα Αύγουστο, η κρατική επιδότηση ήταν 33,7 λεπτά ανα κιλοβατώρα. Για να διατηρηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ρεύμα στα 18 λεπτά, σημαίνει πως με τις νέες τιμές των παρόχων θα πρέπει η κρατική επιδότηση να είναι σχεδόν διπλάσια, κοντά στα 60 λεπτα ανά κιλοβατώρα. 

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ για το Σεπτέμβριο από τα 1,13 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τον Αύγουστο 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά
Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά

«Η Ευρώπη σε πολλά σταυροδρόμια, παλεύει με τους δαίμονες και τις αντιφάσεις της. Η Ελλάδα, πάλι, είναι πιο ξέγνοιαστη. Αντί να πάει να ψηφίσει, πάει για μπάνιο. Αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι»

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.