Πολιτικη & Οικονομια

Πώς συνδέεται η υπόθεση παρακολουθήσεων με το μαύρο βαν στην Κύπρο

Ο πρώην πράκτορας και το δημοσίευμα του Forbes

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και η σύνδεση της Κύπρο
Η υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και η σύνδεση της Κύπρο © Pixabay

Η υπόθεση με το μαύρο βαν στην Κύπρο επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη της υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο όσον αφορά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων. Την ίδια ώρα ευρωβουλευτές προεκτείνουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βάζοντας στο κάδρο και την Κύπρο.

Μάλιστα, εντείνεται η πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση για πειστικές απαντήσεις σε σχέση με τη διασύνδεση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό της περιβόητης «υπόθεσης του μαύρου βαν» που απασχόλησε την Κύπρο το 2019, προτάσσοντας την απόφαση των εισαγγελικών αρχών της χώρας να απαλλάξουν τον ιδιοκτήτη του βαν Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με την λειτουργία εταιρειών παραγωγής κατασκοπευτικού υλικού στην Κύπρο.

Στη διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη (09/08) κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα έχει ως έδρα της την Κύπρο.

Μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου έδωσε στη δημοσιότητα επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς το προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS, με την οποία ζητείται «να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις».

Παράλληλα ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του αναφέρεται και στην Κύπρο και στα όσα ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τις Κεντρικές Φυλακές.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της εν λόγω Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου εκφράζει τη λύπη του για τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται μήνες μετά την τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 για την Ελλάδα, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που “φέρεται να παρακολουθούταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών” και επιπλέον, στοχοποιήθηκε από λογισμικό παρακολούθησης spyware αντίστοιχο του Pegasus (Predator)». Το Predator αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, η οποία, πριν μεταφέρει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα είχε έδρα την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει των φάκελο της υπόθεσης κατασκοπείας στην Κύπρο, αλλά δια του εκπροσώπου της Μάριου Πελεκάνου επαναλαμβάνει τη θέση ότι τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο.

Ο πρώην πράκτορας και το μαύρο βαν - Το άρθρο που έφερε την αποκάλυψη

Το εν λόγω θέμα ήρθε στην επιφάνεια μέσα από άρθρο του Thomas Brewster στο Forbes, με τίτλο, «Ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του που έχει τη δυνατότητα υποκλοπών».

Ο άνθρωπος πίσω από την λειτουργία του βαν ονομάζεται, Ταλ Ντίλιαν και είναι βετεράνος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με εμπειρία 24 χρόνων, ο οποίος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να «αδειάσει» κινητά και να έχει πρόσβαση σε «προσωπικές» μας συνομιλίες μέσω What’s app, Messenger, αλλά και σε άλλες εφαρμογές που διαθέτουν τα έξυπνα τηλέφωνα.

A Multimillionaire Surveillance Dealer And His $9 Million WhatsApp Hacking Van | Forbes

Το «Α-Team» βαν, όπως είχε χαρακτηριστεί, χρέωνε για τις υπηρεσίες του από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 9 αναλόγως της κατασκοπευτικής τεχνολογίας που επιθυμούσε ο πελάτης του.

Με πληροφορίες από DW, Καθημερινή Κύπρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ