Πολιτικη & Οικονομια

Οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρεύμα
Ρεύμα: Πώς επιλέγουμε πάροχο ενέργειας © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αλλαγές που έχουν επέλθει - Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια σειρά από αλλαγές έχουν τεθεί σε ισχύ στη λιανική αγορά ενέργειας από 1 Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές, η μηνιαία πάγια χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά.

Παράλληλα, η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής

O Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Νέου ΙΝΚΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τις παγίδες που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν επιλέγουν πάροχο ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Νέου ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή καθώς έχει παρατηρηθεί πως πολλοί πάροχοι ρεύματος παρουσιάζουν ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, ώστε να προσελκύσουν πελάτες.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ με το κόστος να φτάνει έως και τα 8 ευρώ. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης παγίδα αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι καταναλωτές περάσουν το όριο χρεώνονται για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ