Πολιτικη & Οικονομια

H Fed αύξησε εκ νέου τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ © Pixabay

ΗΠΑ: Δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed.

Σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την κεντρική τράπεζα να κάνει άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία για την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. 

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διεμήνυσε, άλλωστε, στην αγορά ότι είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και ως εκ τούτου επίκεινται νέες αυξήσεις των επιτοκίων, που κυμαίνονται πλέον από 1,5% έως 1,75%. Οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν τώρα στην εκτίμηση πως τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διαμορφωθεί στο 3,4% μέχρι τα τέλη του έτους ύστερα από τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος, εκ των οποίων η μία θα είναι ισόποση με τη χθεσινή. Εκτιμάται επίσης πως ανάλογα περιοριστική θα είναι η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας και το επόμενο έτος.

Στο ανακοινωθέν της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, η Fed κρίνει ότι η συνέχιση των αυξήσεων στον ίδιο βαθμό είναι η πλέον κατάλληλη πολιτική αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες για τις δαπάνες και την παραγωγή έχουν παρουσιάσει επιβράδυνση. 

Aναφερόμενη στον ισολογισμό της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι από το Σεπτέμβριο η μείωση θα επιταχυνθεί, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί, με τις μηνιαίες αγορές να περιορίζονται στα 35 δισ.δολάρια για τα χρεόγραφα που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη και στα 60 δισ.δολάρια για τα κρατικά ομόλογα. 

Όσο για τον πληθωρισμό, η Fed θεωρεί ότι παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που έχουν να κάνουν με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και τις γενικότερες τιμολογιακές πιέσεις. 

 Υπογράμμισε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού και επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ