Πολιτικη & Οικονομια

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια για τον Αύγουστο

Πόσα ευρώ θα κοστίζει η κιλοβατώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ποια είναι η τελική τιμή για την κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα (25/7) από τους προμηθευτές. Λίγη ώρα αργότερα έγιναν γνωστές και οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που απορροφούν σημαντικό τμήμα από τη συνολική επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/7) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά:

  • Το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές,
  • το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και
  • το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.). Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας» κατέληξε ο υπουργός.

Τα νέα τιμολόγια για τον Αύγουστο και η τιμή της κιλοβατώρας ανά προμηθευτή 

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia, ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών

Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.