Πολιτικη & Οικονομια

Στυλιανίδης από Δαδιά Έβρου: «Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο από τη φωτιά»

Δημιουργούνται νέες αντιπυρικές ζώνες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης στον Έβρο ενημερώνεται για τη φωτιά στη Δαδιά
Ο Χρήστος Στυλιανίδης στον Έβρο ενημερώνεται για τη φωτιά στη Δαδιά © EUROKINISSI/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από τον Έβρο αναφέρθηκε στη φωτιά στη Δαδιά και ξεκαθάρισε ότι το εθνικό πάρκο θα σωθεί.

Ενημέρωση πραγματοποίησε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την πυρκαγιά στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε το πρωί επανεξέταση της κατάστασης με τα επιτελικά μας στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί όπως γνωρίζετε το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες. Η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου».

Και πρόσθεσε: «Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πυροσβέστες, Δασικοί, Στρατός, Αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί».

«Συνεχίζουμε -και θα ήθελα να τονίσω ότι η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και τη γνώση των τοπικών στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις» ανέφερε επίσης.

Και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή –αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο». Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα)».

Δαδιά - Στυλιανίδης: Να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας- Να σωθεί το Εθνικό Πάρκο

Γιώργος Αμυράς: Το δάσος της Δαδιάς έχει πανευρωπαϊκή σημασία

Ο κ. Αμυράς, από τη μεριά του, διέψευσε κατηγορηματικά φημολογίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου σημειώνοντας: «Ο Φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι άνθρωποι της Μονάδας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην πρώτη γραμμή και εργάζονται σκληρά». Επιπλέον, ανέφερε: «Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία. Γι' αυτό λοιπόν δίνουμε την μέγιστη δυνατή προσοχή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το προστατεύσουμε.

» Πριν από ενάμιση μήνα, εδώ στο δάσος της Δαδιάς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχωρήσαμε σε προληπτικά έργα. Διανοίξαμε και συντηρήσαμε 440 χλμ δασικών δρόμων μέσα στη Δαδιά, όπως επίσης και 140 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Κι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει πολύ στον αγώνα που δίνουμε όλοι, Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στρατός και κάτοικοι για να διαφυλάξουμε και να σώσουμε αυτό ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα. Τώρα ο αγώνας μας και η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε την μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη και βρίσκετε εδώ, σε αυτό το δάσος. Με αυτόν τον σκοπό, εδώ και ώρες από το πρωί, διανοίγουμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη στα νοτιοδυτικά μέσα στον πυρήνα του δάσους».


Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στη Δαδιά μετείχαν, ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, καθώς και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πυρκαγιά στον Έβρο - Προληπτική εκκένωση των κατοίκων του χωριού Δαδιά | 24/07/2022 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ