Ελλαδα

Η δύσκολη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά - Πόσα δέντρα έχουν καεί (βίντεο)

Πού επικεντρώνεται η επιχείρηση κατάσβεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από το πύρινο μέτωπο
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από το πύρινο μέτωπο © Pixabay

Η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει. Στάχτη 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο.

Η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται, με την εικόνα στο πύρινο μέτωπο να είναι καλύτερη μετά και τη βροχή που ξεκίνησε στον Έβρο. Όπως δήλωσε σε νεότερη ενημέρωση τη Δευτέρα (25/7) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ που πέρασε ήταν εφιαλτικό, με τον οικισμό Δαδιά να εκκενώνεται για δεύτερη φορά, καθώς η φωτιά στο Έβρο πέρασε την αντιπυρική ζώνη και απείλησε το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Στη συνέχεια, λόγω του ανέμου που άλλαξε φορά, εξαπλώθηκε παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα, με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, έχουν γίνει στάχτη 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης, με τη φωτιά να επηρεάζει τμήμα του Εθνικού Πάρκου, όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια αρπακτικά πουλιά.

Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς - Βελτιωμένη η εικόνα | 25/07/2022 | ΕΡΤ

Χρήστος Στυλιανίδης για φωτιά στη Δαδιά: «Παλεύουμε να σώσουμε το σπάνιο οικοσύστημα»

Ο κ. Στυλιανίδης, που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επεσήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Και πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης για τις πυρκαγιές | Αταίριαστοι | 25/07/2022

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον» σημείωσε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό.

Η φωτιά στη Δαδιά έχει προχωρήσει μέσα στο Εθνικό Πάρκο
Η φωτιά στη Δαδιά έχει προχωρήσει μέσα στο Εθνικό Πάρκο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

» Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Κυβερνητικές πηγές για τη φωτιά στη Δαδιά - Πόσό έχει καταστραφεί το Εθνικό Πάρκο

«Αυτήν την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται.

» Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καμένης περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη φωτιά στη Δαδιά.

Υπενθυμίζουν ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων».

Μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ