Ελλαδα

Φωτιά στη Δαδιά: Ξεκίνησε να βρέχει - Βελτιώνεται η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Σε ποια σημεία υπάρχει πλέον πρόβλημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες και πυροσβέστες επιχειρούν στη φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο
Στρατιώτες και πυροσβέστες επιχειρούν στη φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο © ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Η φωτιά στη Δαδιά συνεχίζει να καίει, ωστόσο η βροχή που ξεκίνησε στον Έβρο έχει περιορίσει τα πύρινα μέτωπα.

Η πρωινή βροχή στον Έβρο βοήθησε ώστε να περιοριστεί το καταστροφικό έργο της φωτιάς στη Δαδιά. Μετά την εφιαλτική νύχτα που είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί ξανά προληπτικά το χωριό Δαδιά, η εικόνα είναι βελτιωμένη  και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εντός της ημέρας τα νέα για την πυρκαγιά θα είναι πολύ καλύτερα.

Η φωτιά στη Δαδιά έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά. Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.

Νωρίτερα, λόγω καιρού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, ωστόσο λίγο μετά τις 9 το πρωί το συντονιστικό ελικόπτερο άναψε το «πράσινο» φως για να σηκωθούν ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, όπου υπάρχει σημαντικότατο καταφύγιο άγριων πτηνών. Σημειώνεται ότι στη φωτιά στη Δαδιά συνδράμουν δυνάμεις του στρατού.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Δαδιά – Νέα εντολή εκκένωσης του χωριού | 24/7/22 | ΕΡΤ

Φωτιά στη Δαδιά - Πόσοι πυροσβέστες μάχονται την πυρκαγιά στον Έβρο

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα (25/7) η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά την αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία δύσκολη νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς, καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Ώρα 01:30 - Εστίες φωτιάς παντού λίγο νοτιότερα της Δαδιάς
Ώρα 00:30: Μόλις λίγα μέτρα έξω από το χωριό της Δαδιάς στο Σουφλί

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ