Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

Ανησυχία στην Ευρώπη για διακοπή ροής ρωσικού αερίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το απόγευμα - Αντίδραση μετά την ανακοίνωση της Gazprom.

Ανησυχία υπάρχει στην Ευρώπη μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1. Έτσι, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και υπό τον φόβο να διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς και Αλέξάνδρα Σδούκου.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν οι κ.κ. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Η Gazprom δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του Nord Stream 1

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ