Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί δεν κάνει τώρα εκλογές, με αποδείξεις

Στα τρία χρόνια αντιμετώπισε ποικίλες και δύσκολες κρίσεις. Συνεπώς έχει αποθέματα προς διάθεση και μπορεί να ρισκάρει έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα

27207-103923.jpg
Λεωνίδας Καστανάς
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχωρά σε πρόωρες εκλογές και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνουν πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Όταν έχεις συνηθίσει να συνδιαλέγεσαι με ψευδεπίγραφες και αφερέγγυες πολιτικές μετριότητες ή ασημαντότητες, δεν έχεις άδικο να εκπλήσσεσαι που ένας πρωθυπουργός εννοεί αυτό που λέει. Τουλάχιστον στον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να δείχνει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να τηρεί τον λόγο του όταν δεν υπάρχει ανωτέρα βία. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, την άνοιξη του 2023. Ας γυρίσουμε λοιπόν τη σελίδα από την γελοία εκλογολογία στην αληθινή πολιτική. Αν και κάτι τέτοιο με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν είναι και εύκολο.

Από την άλλη σκέφτεσαι ότι κανείς πολιτικός δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Καλός ο σεβασμός στους θεσμούς αλλά υπάρχει και ο ανταγωνισμός. Κάτι μετράει ο πρωθυπουργός και αρνείται τις πρόωρες εκλογές. Κάτι σαν κι αυτό που μετράει ο κ. Τσίπρας και τις ζητάει εδώ και ένα χρόνο. Ότι δηλαδή η χώρα βγαίνει από μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολων καταστάσεων και είναι ευκαιρία αυτούς τους επόμενους δέκα μήνες να αναδειχθεί το όποιο κυβερνητικό έργο. Ελπίζοντας πάντα να σταματήσει ο πόλεμος, να διευθετηθεί το θέμα της επάρκειας καυσίμων και τροφίμων, ώστε να πέσουν οι τιμές και να περάσουμε σε πιο νορμάλ καταστάσεις. Η αστάθεια δεν ωφέλησε ποτέ τις κυβερνήσεις. Ωφέλησε όμως τις αντιπολιτεύσεις. Και γι’ αυτό η δική μας αριστερή αξιωματική φύτεψε κα τον παράγοντα «απλή αναλογική» ώστε να μην πλήξουμε. Δύο μήνες ακυβερνησίας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είναι για την αριστερά μια υπέροχη κατάσταση. Γούστα είναι αυτά.

Ακούω ότι, η Ελλάδα αύξησε κατά 8.3% το ΑΕΠ της μέσα στο 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ότι τα τελευταία 3 χρόνια προστέθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Ότι έγιναν 52 μειώσεις φόρων και εισφορών που αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα πολιτών και επιχειρήσεων. Ότι το 2021 προστέθηκαν 4,8 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις (ρεκόρ 20ετίας) και το 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ. Ότι οι ελληνικές εξαγωγές σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ καθώς έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως από 20 δισ. ευρώ πριν 12 χρόνια. Ότι ένας πρόσθετος 15ος μισθός έχει ενισχύσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ και λόγω της μείωσης των εισφορών. Ότι το κράτος έχει ρίξει τα τελευταία 3 χρόνια 51 δισ. ευρώ για να στηρίξει επιχειρήσεις και εισοδήματα. Ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Ότι η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και κυρίως ότι έχει εξασφαλίσει 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 από την ΕΕ, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ που δουλεύει με ζηλευτή επιτυχία ο κ. Δημήτρης Σκάλκος και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την εκ νέου κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό είναι όλο το χαρτί για τις ξένες επενδύσεις.

Από την άλλη βλέπω ότι 1500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας, πράγμα που ενοχλεί αφάνταστα την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα είναι σήμερα η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό. 65 νέα έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, λιμενικά, ψηφιακά, μετρό και αεροδρομίων τρέχουν σε όλη την επικράτεια συνολικής αξίας 14 περίπου δις. 6 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια πηγαίνουν σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. 25.000 περίπου νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών είναι προ των πυλών και η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση επεκτείνεται παντού. Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων στη βασική εκπαίδευση, 120 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και 30.000 περισσότερα voucher για παιδικούς σταθμούς. Δεν είναι λίγα.

Διαβάζω ότι η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες και μακάρι να γίνει έτσι, ενώ 18.000 έκτακτοι και μόνιμοι υγειονομικοί έχουν ήδη προστεθεί στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ελπίζω κάποτε να απαλλαγούν τα νοσοκομεία μας από τον χαμό που βλέπουμε στις εφημερίες. Η καμπάνια του εμβολιασμού εκ του αποτελέσματος πέτυχε τα μέγιστα. Και βέβαια χάρη στον κ. Κ. Χατζηδάκη και τον κ. Π. Τσακλόγλου ψηφιοποιείται ο ΕΦΚΑ, τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις και η κάθε νέα σύνταξη θα βγαίνει σε 3 μήνες. Αυτό το τελευταίο δεν είναι απλά αλλαγή υποδείγματος, είναι επανάσταση.

Αλλά και στο άγος του μεταναστευτικού υπήρξε σημαντική πρόοδος. Δημιουργήθηκαν νέες σύγχρονες και ανθρώπινες δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά, μειώθηκαν δραστικά οι μεταναστευτικές ροές, 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρήκαν απάγκιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύθηκε η φύλαξη των συνόρων, ολοκληρώνεται ο φράχτης στον Έβρο. Τέλος, ένα πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ στα εξοπλιστικά δυναμώνει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και οι συμφωνίες με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ ενισχύουν στρατηγικά τις συμμαχίες μας. Η διπλωματική ικανότητα της χώρας είναι σαφές ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Μπήκα στον κόπο να ψάξω και να παραθέσω όλα τα προηγούμενα, διότι είμαι φυσικός και όχι δημοσιολόγος και με ενδιαφέρει πρωτίστως το στοιχείο, η απόδειξη. Για να δούμε καθαρά, πέρα από εικασίες και διαρροές, γιατί ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν κάνει τώρα εκλογές. Διότι η πολιτική του έχει «ψαχνό» και μπορεί να πατήσει για να προχωρήσει. Στα τρία αυτά χρόνια αντιμετώπισε ποικίλες και δύσκολες κρίσεις (υγειονομική, αμυντική, μεταναστευτική, οικονομική) χωρίς να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Συνεπώς έχει αποθέματα προς διάθεση και μπορεί να ρισκάρει έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα ελπίζοντας σε δύο πράγματα. Αφενός να υλοποιήσει όσα έχει προγραμματίσει, αφετέρου να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες του έργου του μιας και αυτές είναι που θα το κάνουν αποδοτικό και χρήσιμο στον πολίτη και τη χώρα.

Αντιθέτως η αντιπολίτευση έχει κάψει το πολιτικό της κεφάλαιο καταγγέλλοντας κάθε μεταρρύθμιση χωρίς να προτείνει ουσιαστικά τίποτα. Και γι’ αυτό αναζητά στις πρόωρες εκλογές ένα τέλος στην κούρσα του αντιπάλου και κυρίως μια απόκρυψη της δικής της αδυναμίας. Της αδυναμίας να παρουσιάσει ένα συνεκτικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα την κάνει πλειοψηφική. Ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να παίζει με ανοικτά χαρτιά, διότι τα χαρτιά του είναι καλά και ελπίζει να πολλαπλασιάσουν τις αποδόσεις του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ