Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 μονάδες

Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση ALCO για OPEN: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αποτιμούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα, με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές
Βουλή © Εurokinissi

Δημοσκόπηση ALCO για OPEN: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αποτιμούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα, με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Παραμένει παγιωμένο το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει 30,2% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 21,7%, διαφορά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Open. Επίσης, το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού, στην πρόθεση ψήφου, επί των εγκύρων, προηγείται η ΝΔ με 30,2%, έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,7% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 12,4%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 5% και η ΜΕΡΑ25 με ποσοστό 3%.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται η ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσεις τους πολίτες για την δυνατότητά της να αξιοποιήσει το θεσμικό ρόλο που της ανατέθηκε το 2019 και να διεκδικήσει την επαναφορά στην εξουσία. Ενδεικτικό είναι ότι στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καλυτερέψουν τα πράγματα το 41% εκτιμάει ότι θα γίνουν χειρότερα και το 30% ότι θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ μόλις το 20% πιστεύει ότι θα καλυτερέψουν και το 9% είναι αναποφάσιστο.

Επίσης, στην παράσταση νίκης οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το 47% θα κερδίσει η ΝΔ, το 12% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 34% δεν ξέρει, δεν απαντάει.

Ως προς το ερώτημα για αυτοδύναμη κυβέρνηση το 22% επιθυμεί αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, το 12% αυτοδυναμία ΝΔ- ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το 10% ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ενώ το 25% δεν τον απασχολεί η απόκτηση κυβερνητικής αυτοδυναμίας.

Ως προς το κριτήριο επιλογής του κόμματος το οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες, η δημοσκόπηση κατέγραψε ενδιαφέροντα στοιχεία: Το 29% ανέφερε ότι θα επιλέξει με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 22% βάσει της ιδεολογίας του, ενώ το 19% η επιλογή του θα εξαρτηθεί από την προσωπική οικονομική κατάστασή του και ακολουθούν το ποιος έχει κυβερνήσει (15%), και το ποιος είναι αρχηγός του κόμματος το (6%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ