Πολιτικη & Οικονομια

ΝΔ: Πώς ο Κορκονέας ευνοήθηκε από διατάξεις που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ας αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απάντηση ΝΔ στον Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση Κορκονέα
Απάντηση ΝΔ στον Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση Κορκονέα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι ελεύθερος πλέον, καθώς στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι ευνοϊκότερες διατάξεις που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Μετά την ανάρτηση που έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση που έλαβε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας (σ.σ. αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου), η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση Κορκονέα εφαρμόζονται οι ευνοϊκότερες διατάξεις που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ποινικό κώδικα.

Η ανακοίνωση ΝΔ για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα - Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικο 

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε σήμερα εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με ψήφους 4-3», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Και επισημαίνει: «Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής: Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε «πρότερο σύννομο βίο» και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.
  2. Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με την διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).
  3. Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη».

Και η ανακοίνωση της ΝΔ για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα καταλήγει: «Το πλαίσιο άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ. Συγκεκριμένα: Με τον νόμο 4855/12-11-2021 επήλθαν μεταξύ άλλων και οι εξής τροποποιήσεις:

  • Μοναδική πλέον προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη.
  • Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα μεταξύ άλλων και της ανθρωποκτονίας. Έτσι σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό (π.χ. εργασία εντός της φυλακής) τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021.
  • Στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Μέχρι την αλλαγή αυτή το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης ήταν τα 16 έτη.

Σημειώνεται, ότι παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος».

Η ανάρτηση Ηλιόπουλου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και την απόφαση που πήρε το Εφετείο Λαμίας για την αποφυλάκισή του. Αναλυτικά:

«Με μία οριακή απόφαση, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον δολοφόνο Ε. Κορκονέα.

» Υπάρχει κάτι βαθιά άδικο σε αυτήν την απόφαση. Στο να αναγνωρίζεις "πρότερο σύννομο βίο" σε έναν άνθρωπο που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί.

» Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήρθε τη στιγμή που ξεκινούσε η οικονομική κρίση. Ήταν ένα μήνυμα κινδύνου για μια ολόκληρη γενιά που το κατανόησε και βγήκε μαζικά στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα.

» Η σημερινή απόφαση δείχνει ξανά ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον. Για άλλη μια φορά όμως το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από την δημοκρατία τη συμμετοχή και τους αγώνες. Για να νικήσει η ζωή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ