Πολιτικη & Οικονομια

FED: Νέα αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Πότε αναμένονται μειώσεις - Ζητούμενο η αποφυγή της ύφεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fedk-768x480.jpg
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ © EPA Pool

Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια διατραπεζικής αγοράς κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που μαστίζει την αμερικανική οικονομία και προκαλεί ασφυξία την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από τη Fed ήταν επιβεβλημένη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Με αυτήν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στο εύρος του 1,5 – 1,75%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 1994, η Fed με πρόεδρο τον Άλαν Γκρίνσπαν, υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 6% σε μόλις επτά αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένως και δύο αυξήσεων των 50 μονάδων βάσης και μίας των 75 μονάδων βάσης. Η ιστορία των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να υποστηρίζει το αναπόφευκτο μιας οικονομικής ύφεσης, αλλά υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις που η Fed πέτυχε μια ήπια προσγείωση: Μια φορά το 1965 και ξανά το 1984 και το 1994.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν στο 3,4% στο τέλος του 2022 και στο 3,8% στο τέλος του 2023. Τον Μάρτιο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονταν στο 1,9% και 2,8% αντίστοιχα. 

Οι μειώσεις επιτοκίων προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2024. 

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της με ρυθμό 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια κατά 95 δισ. δολάρια.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής «προβλέπει ότι οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων είναι κατάλληλες», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ