Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: Πώς το νομοσχέδιο «ΑΕΙ: Nέοι Ορίζοντες» φέρνει την επόμενη ημέρα στα Πανεπιστήμια

Οι βασικοί πυλώνες των αλλαγών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «ΑΕΙ: Νέοι Ορίζοντες», τονίζοντας ότι οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια φέρνουν νέα δεδομένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Νέο μήνυμα για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και το νομοσχέδιο ΑΕΙ: Νέοι Ορίζοντες στέλνει η Νίκη Κεραμέως. «Παρουσίασα το νέο νόμο-πλαίσιο που ανοίγει νέους ορίζοντες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι ρυθμίσεις του διασφαλίζουν Πανεπιστήμια πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά, πιο εξωστρεφή» αναφέρει η υπουργός Παιδείας.

Και προσθέτει: «Οι αλλαγές που προωθούμε, δημιουργούν πολλά και σημαντικά οφέλη για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, τα ίδια τα Πανεπιστήμια, ολόκληρη την κοινωνία».

«Το Πανεπιστήμιο παράγει και μεταλαμπαδεύει γνώση. Πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Λειτουργεί μέσα στην κοινωνία, για την κοινωνία, στην οποια διαχέει τα οφέλη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου» αναφέρει επίσης η Νίκη Κεραμέως.

Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια - Πού στοχεύουν οι αλλαγές στα ΑΕΙ

Στο νέο της μήνυμα για το νομοσχέδιο «ΑΕΙ: Νέοι Ορίζοντες» η Νίκη Κεραμέως εξηγεί: «Βασικές έννοιες που διαπνέουν το σύνολο των ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου είναι:

  • H ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας των Πανεπιστημίων,
  • η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα ίδια τα Πανεπιστήμια,
  • η διεπιστημονικότητα,
  • η κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών,
  • η ανάπτυξη συνεργασιών,
  • η εξωστρέφεια και η παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας που διαχέονται προς όφελος της κοινωνίας».

Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια - Παράταση έως 19 Ιουνίου στη διαβούλευση

Σημειώνεται ότι την παράταση στη διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση ως τις 19 Ιουνίου και μετά τη σχετική επεξεργασία, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προς επεξεργασία από την αρμόδια διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την ψήφισή του στην ολομέλεια εντός Ιουλίου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη σημερινή σύνοδο, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίστηκε ότι «υπουργείο και πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, με διαφορετικές προσεγγίσεις να εστιάζουν κατά βάση στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ».

Η Νίκη Κεραμέως «αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις και θα ενσωματώσει αρκετές από αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί», καταλήγει το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις