Πολιτικη & Οικονομια

7 εύκολοι τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

7 τρόποι που δεν είχες σκεφτεί για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lightbulb-g76883bd2a_1280.jpg

Εξοικονόμηση ενέργειας: 7 τρόποι για να σώσεις ενέργεια και χρήματα μέσα στο σπίτι σου.

Ζούμε στην εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας για τον καθένα μας ξεχωριστά μοιάζει να είναι περισσότερο αναγκαιότητα και λιγότερο επιλογή. Η ενεργειακή κρίση όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο έντονη για όλους και πλέον η εξοικονόμηση είναι μονόδρομος, τόσο για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη όσο και για μια οικονομικότερη λύση για όλους. Πόσο εύκολο όμως να εξοικονομήσουμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας; Παρακάτω θα δεις μερικούς εύκολους τρόπους για να κάνεις την αρχή από το σπίτι σου.

Τοποθέτησε οικονομικές λάμπες
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η αλλαγή των λαμπών πυρακτώσεως ή φθορίου με συστήματα LED ή οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα χαμηλότερο ενεργειακά σπίτι. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για την αλλαγή αυτήν και ακόμη και εάν χρειαστείς ένα ποσό για την αλλαγή των λαμπών σου, θα δεις άμεσα την απόσβεση μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.

Χρησιμοποίησε όσο μπορείς το φυσικό φως
Ειδικά τώρα που καλοκαίριασε για τα καλά, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο από ποτέ και φέτος πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο 100%. Ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια και αφήνουμε τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του στο εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι, όχι μόνο θα γλιτώσουμε ρεύμα, αλλά θα φτιάξουμε και την ψυχολογία μας. 

Βγάλε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς
Ξέρω ότι μπορεί να σου φαίνεται βαρετό ή περιττό, όμως είναι αρκετά σημαντικό και θα δεις διαφορά πολύ γρήγορα. Τόσο οι τηλεοράσεις, όσο και οι κονσόλες video games ή ακόμα και μια ξυριστική μηχανή, καταναλώνουν ενέργεια όταν βρίσκονται στην πρίζα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται. Δοκίμασε να βγάζεις τις ηλεκτρικές συσκευές για έναν και πίστεψε με θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα στον επόμενο λογαριασμό.

Καθάρισε συχνά το ψυγείο σου
Ειδικά αυτήν την εποχή το ψυγείο είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου. Είναι σημαντικό να λειτουργεί στο 100% του και να μην καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη. Τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτό; Φρόντισε να υπάρχει αέρας στο εσωτερικό του και να μην γεμίζεις τα ράφια του ασφυκτικά. Έλεξγε ότι η θερμοκρασία είναι στα επίπεδα που προτείνει ο κατασκευαστής και κάνε απόψυξη όσο το δυνατόν συχνότερα μπορείς. Όσον αφορά την κατάψυξη πάντως, είναι προτιμότερο τα ράφια να είναι γεμάτα έτσι ώστε το κάθε κατεψυγμένο προϊόν να παρέχει ψύξη στο άλλο.

Δοκίμασε τους ανεμιστήρες οροφής 
Ξέρω ότι το air condition ειδικά το καλοκαίρι είναι δύσκολο να το αποχωριστεί κάποιος. Αν θέλεις ωστόσο να εξοικονομήσεις σε μεγάλο βαθμό ενέργεια μέσα στο σπίτι σου, δεν έχεις παρά να το αντικαταστήσεις με ανεμιστήρες οροφής. Σε θερμοκρασίες μέχρι και 36 βαθμούς, μπορούν να δροσίσουν σημαντικά τον χώρο και χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Είναι η σίγουρη λύση, μέχρι να το πάρεις απόφαση!

Πλύνε «έξυπνα» τα ρούχα σου
Εδώ και χρόνια οι γνώστες μιλάνε για «έξυπνο« πλύσιμο των ρούχων, όμως τώρα ήρθε η ώρα να το κάνεις πράξη. Επίλεξε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης Α ή Β και θα δεις σύντομα διαφορά. Χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και λιγότερο ρεύμα και ενέργεια και ακόμη και αν είναι πιο ακριβά, θα κάνεις πολύ σύντομα απόσβεση. Μπορείς ταυτόχρονα, να επιλέγεις ρυθμίσεις κρύου νερού όσο πιο συχνά γίνεται. Ήξερες ότι μέχρι και το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων πηγαίνει στη θέρμανση του νερού; 

Βάλε έξυπνο μετρητή στον ηλεκτρικό πίνακα 
Αν επιθυμείς να έχεις ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο για το πόσο ρεύμα καις για κάθε συσκευή, μπορείς να συνδέσεις τον πίνακα του σπιτιού σου με έναν έξυπνο μετρητή. Έτσι θα βλέπεις σε πραγματικό χρόνο, το πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε συσκευή και τι θα πρέπει να περιορίσεις. Σου εγγυώμαι ότι πολλές φορές θα εκπλαγείς και θα δεις ότι υπάρχουν συσκευές που κάνουν ζημιά και δεν το περίμενες. Η αλλαγή της ενεργειακής σου... συμπεριφοράς θα είναι τότε μονόδρομος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ