Πολιτικη & Οικονομια

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει συμβιβασμός για το ρωσικό πετρέλαιο, επιμένει ο Όρμπαν

H Oυγγαρία αποτελεί ως γνωστόν το μεγαλύτερο πρόβλημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ-Ρωσία-σύνοδος κορυφής-κυρώσεις: "Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο", δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας	ΕΕ-Ρωσία-σύνοδος κορυφής-κυρώσεις: "Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο", δη
O Bίκτορ Όρμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA Pool

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια και ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια (Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία) με την Ουγγαρία να εκτιμά ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, χωρίς όμως να απαντά ολοκληρωμένα στις σοβαρές ανησυχίες της.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν είναι στο σημείο συμφωνίας

Την ίδια ώρα χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κουρφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Σύνοδο Κορυφής: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία -η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισεκ. ευρώ το 2022-, καθώς και για το ζήτημα της διατροφικής ανασφάλειας, λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, που εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κρίση στην Αφρική.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε κάπου 600 δισεκ. δολάρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.