Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Ράνια Σβίγκου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για νέα Γραμματέα

Ράνια Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας -  Ράνια Σβίγκου
ΣΥΡΙΖΑ: Τη Ράνια Σβίγκου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για νέα Γραμματέα © EUROKINNISSI/v

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Ράνια Σβίγκου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Τη Ράνια Σβίγκου προτείνει για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης ΤσίπραςΓια τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ειδική αναφορά στον απερχόμενο γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, σημειώνοντας πως «είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε αυτό το μεγάλο οργανωτικό άλμα. Είναι αυτός που επί των ημερών του, το κόμμα μας πέτυχε να πολλαπλασιάσει τα μέλη του και αυτό είναι ένα δεδομένο. Και πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλεται στην εξαιρετικά δύσκολη προσωπική του προσπάθεια, στην κομματική του αφοσίωση και την ανιδιοτέλειά του».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο πως «πολύ καιρό πριν μου είχε εκφράσει την επιθυμία του, μόλις φέρουμε σε πέρας αυτή την εκλογική διαδικασία με επιτυχία, να ολοκληρώσει τη θητεία του ως γραμματέας ώστε αν ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη κι άλλων άξιων στελεχών μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όσα έκανε αλλά και γιατί με υπομονή τήρησε την υπόσχεση που μου έδωσε-  αν και ήταν πολλές φορές επώδυνο για τον ίδιο, όλο αυτό το διάστημα να μη δημοσιοποιήσει την απόφασή του, προκειμένου να μου δώσει το χώρο και το χρόνο να αποφασίσω και να ανακοινώσω εδώ, στο κομματικό όργανο και όχι στα ΜΜΕ τις αποφάσεις μου για το νέο γραμματέα και το νέο αναπληρωτή γραμματέα».

Ράνια Σβίγγου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την αλλαγή

«Η πρόταση του προέδρου αποτελεί τιμή και ευθύνη», ανέφερε η Ράνια Σβίγγου κατά την ομιλία της με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος.

Στην ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγγου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαίου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

Τσίπρας: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε

Σπουδαία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιστορική μέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος». Διότι, τόνισε, το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που, όπως είπε, συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας». «Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», υπογράμμισε.

Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε, θα νικήσουμε», σημειώνοντας ότι αυτή η «βεβαιότητα και δέσμευση» προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι «η πρώτη μέρα μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές». Σημείωσε ότι η νίκη πρέπει να είναι «τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα μας συμπιέζεται ανάμεσα στις διεθνείς δυσκολίες και «την εμμονή της χειρότερης κυβέρνησης στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν πρόσφατα στη χρεοκοπία και που απειλούν εκ νέου να μας οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή κοινωνική χρεοκοπία». Μίλησε για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή», καταλογίζοντας της ότι έχει οδηγήσει σε σειρά αρνητικών ρεκόρ (πανδημίας, ακρίβεια) και πως χρησιμοποιεί διαρκώς δικαιολογίες για να κρύψει τη «χρεοκοπημένη πολιτική της», όμως «ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας». Είπε ότι είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «η παράλυση του ΕΣΥ» και η «διάλυση της δημόσιας Παιδείας» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, «η καθήλωση του βασικού μισθού, η εργασιακή ζούγκλα», «η καταστολή, ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας», «η ληστεία των δημόσιων ταμείων». Μίλησε ακόμη για «εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο της στην περιοχή και τις προκλητικές απαιτήσεις της από την Ελλάδα».

Σχολίασε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας «ξέρει τον ένοχο» και πως «η κατάρρευση της εικόνας του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που με τόση προσπάθεια, τόσο χρήμα, και τόσο αμέριστη βοήθεια από τα ΜΜΕ της διαπλοκής δημιούργησαν, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής» καθώς «κάθε μέρα που περνάει η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη, οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα». «Το καθεστώς Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη», τόνισε και σχολίασε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που «αναρωτιέται κανείς αν έχει προεξοφλήσει την ήττα της και αρπάζουν ό,τι προλάβουν». Σημείωσε ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική και εθνική διέξοδος, εδώ που έχουν οδηγήσει τα πράγματα» και «προειδοποίησε» την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Υποστήριξε ότι «η κοινωνία καταλαβαίνει ότι κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι μια μέρα καταστροφής» που κάνει «ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της συνοχής της κοινωνίας μας» και πως αυτό που αναρωτιούνται πια ολοένα και περισσότεροι πολίτες, «δεν είναι αν θα νικήσουμε τις εκλογές όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα, αλλά αν θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας». Είπε ότι η πλειοψηφία μπορεί να βασιστεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί διαθέτει το πρόγραμμα και τους ανθρώπους, όπως είπε, «αλλά γιατί η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τα θεμέλιά της στην κοινωνική πλειοψηφία κι όχι στα οικόπεδα της αρπαγής και της εκμετάλλευσης».

Τόνισε ότι η μοίρα της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης είναι να καλείται στα δύσκολα «να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη» και πως έτσι και τώρα «θα τα καταφέρουμε ξανά». «Όσο πιο γρήγορα βέβαια τελειώσει αυτό το πάρτυ της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητές μας», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε τη σήψη, αλλά να σταθούμε απέναντι σε όσα και όσους την προκαλούν».

Σημείωσε ότι «έχουμε όνειρα αλλά, όχι, δεν είμαστε ονειροπόλοι», εξηγώντας ότι «τα όνειρά μας τα συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, καταρτισμένο με τη συμμετοχή επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων». Τόνισε ότι «οι 5+1 δεσμεύσεις του 3ου Συνεδρίου μας που θα γίνουν πράξη από τις πρώτες ημέρες της πολιτικής αλλαγής και της νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ