Πολιτικη & Οικονομια

Επιδότηση ρεύματος: 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

Τι ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα
Επιδότηση ρεύματος: 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες που θα ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης ερωτήθηκε για το νέο πρόγραμμα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος και τόνισε ότι «στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Τα μέτρα για τα αναδρομικά

Από τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, που έκανε το οικονομικό επιτελείο προέκυψε η είδηση ότι εντός Ιουνίου θα επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% των «τσουχτερών» αυξήσεων στο ρεύμα που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Η αποζημίωση θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και θα φτάνει το «ταβάνι» των 600 ευρώ, ενώ θα χορηγηθεί απευθείας στο λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.

Για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται πως αναδρομικά θα δουν όσοι είχαν συνολική αύξηση ρεύματος πάνω από 30 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η επιστροφή θα αφορά τις αυξήσεις που δεν καλύφθηκαν από τις ισχύουσες επιδοτήσεις κράτους και παρόχων.

Για να λάβει ο δικαιούχος το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα ποσά των επιστροφών θα υπολογιστούν αυτόματα από τους παρόχους. Παρά ταύτα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής από το «ρολόι» και το ποσοστό χρήσης.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
  • Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ