Πολιτικη & Οικονομια

Άκης Σκέρτσος: «Πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία του κορωνοϊού»

Τα στοιχεία και οι αριθμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας
Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ο Άκης Σκέρτσος μίλησε για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό. Τα μέτρα, οι προσλήψεις στα νοσοκομεία και η αύξηση των ΜΕΘ.

Έναν απολογισμό των κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά στην πανδημία κορωνοϊού και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της covid και την προστασία της δημόσιας υγείας, κάνει ο Άκης Σκέρτσος. Σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό των κυβερνητικών πολιτικών, αναφέρει ότι η πανδημία κορωνοϊού «μοιάζει να μετατρέπεται πλέον σε ενδημικό πρόβλημα».

Όπως τονίζει, «η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού -πλην των δομών υγείας και των ΜΜΜ- από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, συμπίπτει με τη συμπλήρωση περίπου δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας που μοιάζει να μετατρέπεται πλέον σε ενδημικό πρόβλημα».

Και προσθέτει: «Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή να κάνουμε έναν απολογισμό πώς τα πήγαμε στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς παγκοσμίως υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης».

Πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα - Οι αριθμοί

Ο Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει στοιχεία και αριθμούς για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα:

  • «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δυο χρόνια της πανδημίας.
  • Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, πολύ υψηλότερο ποσοστό από την ευρύτερη περιοχή, και στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς και υλοποιήσαμε μια άρτια οργανωμένη εμβολιαστική εκστρατεία που επανασύστησε στους πολίτες την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας.
  • Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό αναπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας.
  • Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του κράτους με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκ ψηφιακές συναλλαγες πολιτών με το κράτος».

«Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλονται και στις καινοτόμες πολιτικές που υιοθετήσαμε, μερικές από τις οποίες ήταν "πρωτιές" όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη. Θυμίζω μερικές: 

  1. Ανοίξαμε τα σύνορα για τους τουρίστες ήδη από τον Ιούνιο του 2020 με τη χρήση του Έva, ενός εξελιγμένου αλγόριθμου για στοχευμένους ελέγχους στα σημεία εισόδου.
  2. Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατομμύρια δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.
  3. Δημιουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε ένα από τα 1.100 κέντρα εμβολιασμού στην Ελλάδα, με sms επιβεβαίωσης-υπενθύμισης του ραντεβού.
  4. Οργανώσαμε τουλάχιστον 55.000 κατ' οίκον εμβολιαστικές επισκέψεις για άτομα με κινητικά προβλήματα και εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.
  5. Με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθετήθηκε από τουλάχιστον 37 χώρες διευκολύνοντας τα ταξίδια κατά το 2021.
  6. Θεσπίσαμε ειδικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων, όπως η προπληρωμένη κάρτα Freedom Pass -μια ψηφιακή επιταγή 150 ευρώ για νέους 18-25 ετών αμέσως μετά τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης- και παροχή κάρτας δωρεάν δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-17 ετών συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν 50 GB.
  7. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ που επέβαλε τη χρήση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης σε εσωτερικές εγκαταστάσεις (COVID Free-App) από τον Ιούλιο του 2021.
  8. Καταστήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους υπαλλήλους των γηροκομείων. Και από τον Δεκέμβριο του 2021 κάναμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
  9. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που παρείχε τη δυνατότητα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση σε πολίτες άνω των 18 ετών και υιοθετήσαμε το διάστημα των τριών μηνών μεταξύ της 2ης και της 3ης δόσης.
  10. Μαζί με τη Γαλλία ήμασταν οι πρώτες χώρες που καταστήσαμε την αναμνηστική δόση απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι πολίτες 60+ ετών μετά από 7 μήνες και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρήσαμε στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.
  11. Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην ΕΕ (άνω των 30 δις ευρώ) με βάση πληθυσμό και ΑΕΠ, ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ήδη αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από την Κομισιόν» εξηγεί ο Άκης Σκέρτσος.

Και καταλήγει: «Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο -και άρα πιο ευάλωτο- πληθυσμό στην Ευρώπη, ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και μια οικονομία τσακισμένη από την 10ετή κρίση χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης του Covid. Η πανδημία θα μπορούσε να έχει ρημάξει τη χώρα μας, τον πληθυσμό και την οικονομία μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Θλιβόμαστε για όσους και όσα χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε όμως τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας» καταλήγει ο Άκης Σκέρτσος για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ