Πολιτικη & Οικονομια

Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Μια νέα αρχή ξεκίνησε»

«Το δύσκολο αλλά απαραίτητο έργο» που πρέπει να κάνει το κόμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για νέα αρχή
Ο Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για νέα αρχή © Facebook

Ο Κώστας Σημίτης, στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απηύθυνε χαιρετισμό, εξηγώντας τι πρέπει να κάνει η παράταξη σε αυτήν τη «νέα αρχή».

Ο Κώστας Σημίτης απηύθυνε χαιρετισμό στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στο κλειστό γήπεδο κλειστό Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια «νέα αρχή», ξεκαθαρίζοντας ότι «η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κώστας Σημίτης εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι ένα «κόμμα δράσης».

«Δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των φαινομένων. Πρέπει να είναι κόμμα δράσης. Να επεμβαίνει με τον λόγο του αλλά και με τη κινητοποίηση του στην πληροφόρηση της κοινωνίας, στην κινητοποίηση για την πραγματοποίηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε.

«Ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ' ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται.  Ο λόγος του πρέπει να είναι σύγχρονος» ανέφερε επίσης ο Κώστας Σημίτης στον χαιρετισμό του στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσε: «Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτικολογίες» τις «αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων», υπογραμμίζοντας ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ολόκληρος ο χαιρετισμός του

«Φίλες και Φίλοι, βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας για να αποκτήσει το κόμμα μας δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή αυτής της νέας αρχής θέλω να τονίσω, ότι η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων.

» Πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και πώς θα δημιουργήσουμε μια εικόνα γνώσεων και επιδιώξεων παρ' όλο που δεν έχουμε εξετάσει ουσιαστικά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στην πραγματοποίηση της κοινωνικής αλλαγής.

» Η σημερινή αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει βέβαια και το θέμα της καλύτερης οργάνωσης και της κοινής δράσης.  Θα πρέπει όμως να επιδιώξει επίσης το δυσκολότερο θέμα, την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας.

» Ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται. Ο λόγος του πρέπει να είναι σύγχρονος. Ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές οφείλει:

  • Να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στην νέα εποχή.
  • Να προσθέσει, στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμου.
  • Να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει, αλλά και να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας.
  • Να λαμβάνει υπ’ όψη του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι νέες εξελίξεις.

» Το ζητούμενο είναι η προοδευτική παράταξη να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της:

  • Να έχει γι' αυτό μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται.
  • Χρειάζεται να αντιμετωπίζει τα κοινωνικά φαινόμενα ως στοιχεία ενός συστήματος, το οποίο είναι ο κύριος στόχος της μεταρρυθμιστικής του παρέμβασης.
  • Να παρεμβαίνει σε ό,τι πρέπει να μεταβληθεί.
  • Να θέτει διαρκώς ερωτήματα αλλά και να δεσμεύεται από μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις.

» Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη. Το κόμμα βέβαια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των φαινομένων. Πρέπει να είναι κόμμα δράσης. Να επεμβαίνει με τον λόγο του αλλά και με τη κινητοποίηση του στην πληροφόρηση της κοινωνίας, στην κινητοποίηση για την πραγματοποίηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

» Η προσέγγιση στα προβλήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να επιδιώκει την κινητοποίηση για την εφαρμογή των επιβεβλημένων λύσεων. Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το έργο που αναλαμβάνεται σήμερα, είναι δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε» κατέληξε ο Κώστας Σημίτης στον χαιρετισμό του στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών. Είχε προηγηθεί η ομιλία από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η παράταξη έχει επιστρέψει δυναμικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ