Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 12 - 18 Μαΐου 2022

3,5 δισεκατομμύρια δολάρια εικάζεται ότι θα κοστίσει μια μοίρα αεροσκαφών F-35, χωρίς να συνυπολογίζονται τα όπλα που θα μεταφέρουν

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 828
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aεροσκάφος F-35

Τα νέα της εβδομάδας 12 - 18 Μαΐου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

2 ακόμη κράτη αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Φινλανδία και Σουηδία σύντομα θα καταθέσουν επίσημο αίτημα. Ο Βλαδίμηρος είπε ότι η ένταξή τους δεν αποτελεί απειλή, αντίθετα με την Ουκρανία στην οποία εισέβαλε χωρίς καν η χώρα να έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Το πιο περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα το ξανθό γένος βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στη χώρα μας.

2 πανό «κατά του πολέμου» (sic) ανήρτησαν περίπου 100 μέλη του ΚΚΕ στο σπουδαιότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Εννοείται ότι έφυγαν ανενόχλητοι υπό το διακριτικό βλέμμα της αστυνομίας.


150.000 άνθρωποι ψήφισαν την Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της παράταξης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Μόνος υποψήφιος, ο Αλέξης Τσίπρας. Η κομματική εφημερίδα διαμαρτυρήθηκε για τη στάση της ΕΡΤ, η οποία δεν διοργάνωσε debate όπως είχε κάνει στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ.

110.000 ήταν τα μέλη που εγγράφηκαν επί τόπου στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, γεγονός που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να πανηγυρίζει καθώς, μέχρι τότε, τα μέλη του κόμματος ήταν 62.000.

22.000 από τα 62.000 προηγούμενα μέλη δεν ψήφισαν, όπως προκύπτει από μια απλή αφαίρεση. 

2 ευρώ ήταν η συνδρομή που έπρεπε να πληρώσει κανείς για να γίνει μέλος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, νεαροί κ.λπ. απηλλάγησαν της συμμετοχής.


170.000 άνθρωποι ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα για το αν το ΠΑΣΟΚ θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι δικοί τους ψηφοφόροι είναι ενεργά μέλη και όχι τυχάρπαστοι που «είδαν φως και μπήκαν», όπως στο ΚΙΝΑΛ.

3,5 δισεκατομμύρια δολάρια εικάζεται ότι θα κοστίσει μια μοίρα αεροσκαφών F-35, χωρίς να συνυπολογίζονται τα όπλα που θα μεταφέρουν. Η Ελλάδα πρόκειται να επενδύσει στα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η δήλωση πιθανότατα προκάλεσε εγκεφαλικά στην απέναντι μεριά του Αιγαίου, όπως ενδεχομένως και σε διάφορους πατριώτες που υποστηρίζουν ότι οι εξοπλισμοί είναι άχρηστοι…

420.000 πολίτες είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Ο πρόεδρος Τσίπρας ωστόσο κάνει τους δικούς του υπολογισμούς γράφοντας στο Τwitter ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών κέρδισε 3 απανωτές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 170.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές». 


631 πόντους έλαβε το τραγούδι «Stefania» του συγκροτήματος Kalush Orchestra, το οποίο ήταν η συμμετοχή της Ουκρανίας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και φυσικά κέρδισε τον διαγωνισμό, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος των ρωσόφιλων συμπολιτών μας.

28 δωδεκάρια (από τις συνολικά 39 χώρες) πήρε το τραγούδι της Ουκρανίας από το κοινό που παρακολουθούσε τη Eurovision και, αν και μοιάζει ασήμαντο, ήταν ένα χαστούκι σε όσους Ευρωπαίους επιχειρούν να μπλοκάρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
431 από τους συνολικά 468 διαθέσιμους πόντους έδωσαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Ευρώπης στο τραγούδι της Ουκρανίας.

10 βαθμούς έδωσε το ελληνικό κοινό στο τραγούδι της Ουκρανίας και κανέναν η ελληνική «επιτροπή», η οποία προτίμησε να δώσει το 12άρι στο ρωσόφιλο Αζερμπαϊτζάν.  

6 χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο της EBU (European Broadcasting Union) ως ύποπτες για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, πιθανόν από Ρώσους χάκερς. Οι χώρες αυτές ήταν το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο.

3 εξ αυτών των χωρών αρνήθηκαν να εμφανιστούν στον τελικό και να ανακοινώσουν τις βαθμολογίες επειδή η EBU  άλλαξε τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο. 


922 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά την περασμένη εβδομάδα για κίνηση στη Λ.Ε.Α., όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Το δυσάρεστο είναι ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν αφού ένας ανασφάλιστος τράκαρε και σκότωσε έναν άλλο οδηγό που είχε σταματήσει στη λωρίδα. Παρά το περιστατικό, οι συμπολίτες μας συνέχισαν να κινούνται μαζικά στη Λ.Ε.Α.


1,2 πόντους χαμηλότερα βρέθηκε τον μήνα Απρίλιο (σε σχέση με έναν μήνα πριν) ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, αλλά παραμένει υψηλότερος κατά 36,4 πόντους σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

0,7 πόντους χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο δείκτης δημητριακών, παρά το γεγονός ότι οι Κασσάνδρες προβλέπουν πρόβλημα ανεφοδιασμού ακόμη και για την Ευρώπη με τους συνωμοσιολόγους να κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες για να στοκάρουν κονσέρβες. 

2,7 πόντους υψηλότερα διαμορφώθηκε αντίθετα ο δείκτης κρέατος και 3,9 πόντους υψηλότερα ο δείκτης ζάχαρης. Καλύτερα. Έρχεται και καλοκαίρι…


321 βίντεο που καταδεικνύουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία συνέλεξε η Washington Post στον ιστότοπό της. Μάλιστα, τα βίντεο έχουν όλα ελεγχθεί για την αξιοπιστία τους και μπορείτε να τα δείτε (αν έχετε γερό στομάχι) εδώ.


53 τραυματίες και 211 ακόμη άτομα, πιθανότατα μαχητές του τάγματος Αζόφ, μεταφέρθηκαν από το Αζοφστάλ σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Ρώσους. Εικάζεται ότι ήταν οι τελευταίοι μαχητές που παρέμεναν στο εργοστάσιο. 


99,28% του συνολικού αριθμού των 593.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν την τετραετία 2016-2019 και εκκρεμούσαν επί μακρόν, έχουν ήδη εκκαθαριστεί σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ.

30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν ξεχασμένες σε αποθήκες και υπόγεια κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης.

1.005.146 αιτήσεις για κύρια σύνταξη έχουν κατατεθεί μόνο τα τελευταία 6 χρόνια. Είμαστε επισήμως ένα έθνος συνταξιούχων, μερικοί από τους οποίους (πιο παλιοί) εργάστηκαν καμιά 20 χρόνια και πήραν σύνταξη πριν γίνουν 50 χρονών.


Verba Volant

Μαυρίκιος Μαυρικίου 

«Θα αφήσω έγκυο την Ιλάειρα Ζήση στην τουαλέτα του αεροπλάνου». 
Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για υπόσχεση ή απειλή από τον επαγγελματία celebrity, αλλά χωρίς να είμαι ειδικός συνιστώ προσοχή. Οι δοκιμές στο αεροπλάνο θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό που ο κόσμος ονομάζει «ανεμογκάστρι». 
 
Γιάνης Βαρουφάκης 

«Η βιώσιμη ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας».
Δεν θέλω να στεναχωρήσω τον ανορθόγραφο φίλο της στήλης, όμως τέτοιο σύστημα υπάρχει. Ονομάζεται Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, διάφοροι Σαντάμ και Πούτιν θα τους «γλεντούσαν» κάθε φορά που θα εξέδιδαν ψήφισμα. 

Γεωργία Μπίκα

«Ο δεύτερος βιασμός της αμφισβήτησης είναι εξίσου οδυνηρός». 
Η νεαρή κυρία που είχε καταγγείλει τον υιό Λεβέντη για βιασμό αμφισβητεί την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και όσοι αυτόκλητοι υπερασπιστές έδωσαν ταξικό χαρακτήρα στον καταγγελλόμενο βιασμό, αποσκοπώντας σε κομματικά ή οικονομικά οφέλη. Κι όμως δεν ζήτησε κανείς τους συγγνώμη για όσα υποστήριξαν. Πνεύμα και ηθική, που έλεγε και ο αείμνηστος Αυλωνίτης…

Στέλιος Πέτσας 

«Εγώ δεν είδα χθες συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ισχύουν οι αριθμοί είναι και επισήμως 3ο κόμμα».
Την ώρα που οι σύντροφοι του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών λοιδορούν τους Συριζαίους για τα συμπεράσματα από την κάλπη της Κυριακής, ο Στέλιος Πέτσας κάνει ό,τι και οι συριζαίοι. Βγάζει πολιτικά συμπεράσματα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ