Πολιτικη & Οικονομια

Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο: Από τον Τσαλδάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ποιοι έχουν πάει δύο φορές στο οβάλ γραφείο

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί που πήγαν στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο. Από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου 2022.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση ως πρωθυπουργός της Ελλάδας με πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2020, όταν είχε συναντήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθεί η λίστα με τους Έλληνες πρωθυπουργούς που πήγαν στον Λευκό Οίκο για να έχουν συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο.

Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο - Από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης - Η συνάντηση με Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο

Το 1946 με τον εμφύλιο στην Ελλάδα να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης πηγαίνει στον Λευκό Οίκο και συναντά τον Χάρι Τρούμαν. Ζητά οικονομική βοήθεια και στρατιωτική ενίσχυση. Λίγους μήνες μετά, στις 12 Μαρτίου 1947, ανακοινώνεται το «Δόγμα Τρούμαν», με την Ελλάδα να λαμβάνει μεγάλη οικονομική βοήθεια.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η συνάντηση με Τζον Κένεντι στον Λευκό Οίκο

Στις 17 Απριλίου 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μαζί με τη συζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου, γίνονται δεκτοί στον Λευκό Οίκο από τον Τζον Κένεντι. Για «κοιτίδα πολιτισμού» είχε κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου - Η συνάντηση με τον Λίντον Τζόνσον στον Λευκό Οίκο

Τρία χρόνια μετά, το 1964, στον Λευκό Οίκο ο Λίντον Τζόνσον είναι ο νέος ένοικος μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι στο Ντάλας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μαζί του είναι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος όσο και ο γιος του, Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Στη συνάντηση έγινε εκτενή αναφορά στις τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Ο Λίντον Τζόνσον πρότεινε συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμέτ Ινονού.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Η συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο στον Λευκό Οίκο

Τον Ιούνιο του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Οι δύο πολιτικοί είχαν πολύ καλή προσωπική σχέση, η οποία διατηρήθηκε στη συνέχεια. Στη συνάντηση είχε κυριαρχήσει το Κυπριακό.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου - Η συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο

Τον Απρίλιο του 1994 πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κυριάρχησε ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία και το Σκοπιανό.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - Η συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο.

Τον Απρίλιο του 1996, τρεις μήνες μετά την κρίση στα Ίμια που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου, ο Κώστας Σημίτης πηγαίνει στον Λευκό Οίκο. Είναι ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά ο Μπιλ Κλίντον. Τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στην ατζέντα. «Η πρώτη αρχή είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία ή να απειλεί με βία» είχε δηλώσει ο Κώστας Σημίτης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει πως «όλα τα θέματα πρέπει να λυθούν, χωρίς τη χρήση βίας».

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - Η συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Λευκό Οίκο

Έξι χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2002, ο Κώστας Σημίτης πηγαίνει για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Συναντά στο οβάλ γραφείο τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Του χαρίζει μια φανέλα με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ένα κέρμα του ευρώ, καθώς ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από χώρα - μέλος της ΟΝΕ που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον. Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και τρομοκρατία στην ατζέντα της συνάντησης.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής - Η συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Λευκό Οίκο

Τον Μάιο του 2005 ο Κώστας Καραμανλής έχει συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο στον Λευκό Οίκο. Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης. «Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν οικοδημήσει μια στρατηγική συνεργασία και αυτό είναι σημαντικό» είχε αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου - Η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Τον Μάιο του 2010 πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως ο παππούς και ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο πρωθυπουργός οδηγεί την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς» είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, με τη χώρα να μετρά αντίστροφα για να ζητήσει τη στήριξη από το ΔΝΤ, που θα συνοδευόταν από το πρώτο μνημόνιο. «Όχι, δεν έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια, δεν ζητάμε διάσωση, δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν» είχε δηλώσει, πάντς, ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Λίγο καιρό μετά ακολούθησε το διάγγελμα από το Καστελόριζο.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - Η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Τον Αύγουστο του 2013 η οικονομική κρίση βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεύτερο μνημόνιο. «Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται» είχε δηλώσει ο Μπάρακ Ομπάμα. «Να μην είναι μάταιες οι θυσίες του ελληνικού λαού» είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.

  • Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα εξοπλιστικά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, με τον Τραμπ να ανακοινώνει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης ήταν η ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από Αμερικανό δημοσιογράφο για το αν άλλαξε γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο δημοσιογράφος είχε υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016 είχε την πει την ατάκα «μη μας βρει αυτό το κακό», αναφερόμενος σε μια πιθανή νίκη του κόντρα στη Χίλαρι Κλίντον (τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα). Μετά την αρχική αμηχανία ο κ. Τσίπρας είχε ισχυριστεί: «Διαπίστωσα από τη συνάντησή μας με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι μπορεί ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα ο Πρόεδρος να μοιάζει διαβολικός, όμως, γίνεται τελικά για καλό».

  • Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις δηλώσεις που έκαναν Μητσοτάκης και Τραμπ στο οβάλ γραφείο κυριάρχησαν οι ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων για την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης με drone στη Βαγδάτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν», κάνοντας μεταξύ άλλων και μια αναφορά στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις