Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2022

18 μήνες φυλάκιση επέβαλε δικαστήριο της Αμβέρσας στον Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία μετά από καταγγελίες από τις χορεύτριες του θιάσου του.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 826
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιαν Φαμπρ
Γιαν Φαμπρ © EPA

Τα νέα της εβδομάδας 28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

50.000 ευρώ πρόστιμο είναι η ανώτατη χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει η δικαιοσύνη για κακοποίηση ζώου. 

15 χρόνια φυλάκισης κατ’ ανώτατο μπορεί να επιβάλει επίσης το δικαστήριο για την ίδια πράξη. Το αναφέρουμε δεύτερο διότι –ας μη γελιόμαστε– ξέρουμε ότι κανένα δικαστήριο δεν θα το κάνει. 

1.489 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων έχουν γίνει το τελευταίο πεντάμηνο και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 140 συλλήψεις. 

940 πρόστιμα έχουν επιβληθεί, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Όπως και με τα πρόστιμα της πανδημίας, η ΑΑΔΕ δεν μας λέει πόσα εξ αυτών έχουν πληρωθεί. Επειδή μπορεί. 

67 κιλά κάνναβης μετέφερε το 2017 ο «νταής» που κλότσησε γατάκι και το έριξε μέσα στη θάλασσα για «πλάκα» και επειδή «είχε πιει μερικές μπίρες και μερικά ούζα». Αφού πρώτα θεώρησε ότι δέχεται μπούλινγκ μέσω των social media, έπειτα επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Ευτυχώς δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον υπουργό Προ. Πο. Θεοδωρικάκο, ο οποίος –Μανιάτης ων– το πήρε προσωπικά. Ίσως θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο συνάδελφός του υπουργός Δικαιοσύνης Τσιάρας πώς με 67 κιλά φούντα είναι έξω 5 χρόνια μετά. Δεν θα το κάνει μάλλον. Επειδή μπορεί. 

17 ετών είναι το κορίτσι που υποστηρίζει ότι απήχθη την προηγούμενη Πέμπτη στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης. 

3 τουλάχιστον άτομα φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην απαγωγή. Ο ένας συνελήφθη. Η υπόθεση πήρε μακράν λιγότερη δημοσιότητα απ’ ό,τι η αντίστοιχη με το γατάκι. 


17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή θα βρίσκεται ο νέος πλωτός σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (FSRU).

5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παραδίδει ετησίως ο νέος σταθμός. 

20 μήνες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. 


32% είναι η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Ε.Ε. η οποία προετοιμάζεται για σκληρό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Το ΚΚΕ διαφωνεί και θέλει να αρθεί κάθε εμπάργκο κατά του Πούτιν.

40% του φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία. 

26% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. 

10 ημέρες επάρκεια σε βασικές προμήθειες πρέπει να στοκάρουν οι Γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με συμβουλές της υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φάιζερ. Όχι για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου –λέει– αλλά για τον φόβο κυβερνοεπιθέσεων. 

20 λίτρα πόσιμων υγρών βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, η οποία επίσης περιλαμβάνει:

3,5 κιλά δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι.

4 κιλά λαχανικά και όσπρια.

2,5 κιλά φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

2,6 κιλά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

1,5 κιλό ψάρια, κρέας, αυγά ή ολόκληρα αυγά σε σκόνη.

0,375 κιλά λίπη και λάδια. Χαρτί υγείας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.


1,5 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass), όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. 


7 ιερείς έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό αντιδρώντας στην καμπάνια που υπογράφει ο Γιώργος Καπουντζίδης υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων. «Η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και διαστροφή τής φύσεως» αναφέρουν οι ιερείς. Στη θρησκεία της αγάπης, άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε ψήγμα ομοφυλοφιλικών συμπεριφορών. 


59 ετών ήταν ο οδηγός που σταμάτησε στη Λ.Ε.Α. για να μιλήσει στο κινητό του όταν διερχόμενο όχημα, που κινείτο παράνομα στη λωρίδα, προσέκρουσε στο αυτοκίνητό του και τον σκότωσε. 

26 ετών και χωρίς δίπλωμα ήταν ο οδηγός που κινείτο παράνομα στη Λ.Ε.Α. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη. 


10% μόνο των αστικών αποβλήτων θα πρέπει να θάβονται ως το 2030, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. 

6 παρόμοιες μονάδες λειτουργούν ήδη, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 οδεύουν προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.


11,2 εκατ. άνεργοι υπήρχαν στην Ευρωζώνη στο τέλος Μαρτίου 2022, αριθμός μειωμένος κατά 76.000 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 σύμφωνα με τη Eurostat.

6,8% ήταν το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη στο τέλος του Μαρτίου. 6,2% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

1.084.688 άνεργοι υπήρχαν στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. 

51,76% εξ αυτών ήταν μακροχρόνια άνεργοι. 

390.455 (ποσοστό 36%) ήταν άνδρες και 694.233 (ποσοστό 64%) γυναίκες. 

50.000 τουλάχιστον είναι οι κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, όπως είχε γράψει προ ημερών στο Τwitter ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.  


18 μήνες φυλάκιση επέβαλε δικαστήριο της Αμβέρσας στον Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία μετά από καταγγελίες από τις χορεύτριες του θιάσου του. 

2 μήνες παρέμεινε στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2017, όπου και είχε διοριστεί από τον υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Αριστείδη Μπαλτά. Λογικά τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν οι ευθύνες της Λίνας Μενδώνη η οποία, επίσης λογικά, θα πρέπει να γνώριζε. 


Verba Volant

Κατερίνα Στικούδη

«Από την πολλή δουλειά, έφτασα να κοιμάμαι στη λιμουζίνα του πεθερού μου».
Αν ο πεθερός δεν είναι ιδιοκτήτης λιμουζίνας στη Βουκουρεστίου και η Κατερίνα οδηγός του με νυχτερινή βάρδια, η δήλωση είναι ξεκάθαρα φιλοκυβερνητικό ξέπλυμα. Η νεαρή ντιζέζ υπονοεί αφενός ότι πατάχθηκε η ανεργία στον χώρο του θεάματος και ότι ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε τόσο που οι νεαρές εργάτριες της τέχνης μετακινούνται με λιμουζίνες. Κρίμα, και την είχα για προοδευτική.

Νίκος Καραθανασόπουλος

«Κάνετε λάθος, κυρία Βόζεμπεργκ. Το είχαμε τονίσει ως ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90».
Ο βουλευτής ΚΚΕ, τσαντισμένος με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και αποκαλύπτει πως το ΚΚΕ –πάντα μπροστά– ήξερε για τον πόλεμο στην Ουκρανία εδώ και 30 χρόνια. Καλύτερο και από τις προβλέψεις για το στοίχημα από το Νοστράδαμο, που δημοσιεύει καθημερινή φυλλάδα.

Σταμάτης Γονίδης  

«Όταν είπα ότι με τη σκέψη μετακίνησα αντικείμενα, θεωρήθηκα γραφικός. Ποτέ δεν λέω πράγματα που δεν είναι έτσι, ποτέ δεν είπα κάτι που είναι ψέματα. Αυτό που λέω ότι κάνω, μπορεί να το κάνει ο κάθε άνθρωπος, αρκεί να το δουλέψει».
Το μέντιουμ από τα Θερμιά αναπτερώνει τις ελπίδες όλων όσοι έχουμε κοιτάξει επίμονα το τηλεκοντρόλ που βρίσκεται μακριά από την ακτίνα του χεριού μας, όταν είμαστε «λιωμένοι» στον καναπέ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Θα είναι ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο».
Χωρίς να περιαυτολογεί, ο –φέρε τη σκάλα– πρώην υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιγράφει το μέγεθος του νέου του κόμματος. Αφού τονίσουμε για συμπαράσταση ότι «το μέγεθος δεν παίζει ρόλο», ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί γιατί η προηγούμενη προσπάθεια, η Λαϊκή Ενότητα, δεν έγινε ακριβώς μαζική. Περισσότερο άπατη, θα λέγαμε, πήγε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ