Πολιτικη & Οικονομια

ΠΑΣΟΚ: «Προδότη Βενιζέλο» - «Ήρωα Παπανδρέου»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντίθετες αφηγήσεις στη χτεσινή εκδήλωση

Δυο διαφορετικά ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Ζάππειο, κατά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Από τη μια, το ΠΑΣΟΚ που εκφράστηκε από τον πρόεδρό του κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος προσπάθησε ν΄ απευθύνει χαιρετισμό στο παπανδρεϊκό πλήθος κι από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που είχε έρθει ν΄ ακούσει τον  κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η χτεσινή εκδήλωση ήταν μια καλή εισαγωγή για το «κυρίως πιάτο», που θα διοργανώνει ο ίδιος αύριο στον ίδιο χώρο, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (3 του Σεπτέμβρη 1974). Υπερασπίστηκε το σημερινό ΠΑΣΟΚ, τις επιλογές του, τη Δημοκρατική Παράταξη, την «Ελιά» και τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ είπε ότι θα μιλήσει στη δική του εκδήλωση για την παλιότερη συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ. Το πλήθος τον αποδοκίμαζε συνεχώς και έντονα: «Προδότη» , «Τέλειωνε, τέλειωνε», «Πα-πα-νδρέ-ου! Πα-πα-νδρέ-ου!», με κρότους στους τοίχους και τα ξύλινα ταμπλό της έκθεσης, καθώς  και με γιουχαϊσματα. Σε όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε να ενοχλείται.

Όταν μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Γιώργο μαζί για την Αλλαγή!», «Σε αγαπάμε πολύ!», «Κάτω τα συμφέροντα»,  «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά»,«Γιώργο είσαι ο ήρωάς μας» κλπ. Ο κ. Παπανδρέου στράφηκε κατά της Δεξιάς, των μεγάλων συμφερόντων, των τραπεζιτών κλπ (που άφησε να εννοηθεί ότι τον έριξαν), εναντιώθηκε στη διάχυση του ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε ευρύτερο πολιτικό σχήμα, ενώ δήλωσε ότι θ΄ αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δημοκρατική και αριστερή διακυβέρνηση, χωρίς όμως να πει τι ακριβώς θα κάνει.

Μίλησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, που  είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χωράει στο 8% κι αν μικρύνει κι άλλο θα το βάλουμε στην τσέπη μας και θα το πάρουμε σπίτι μας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει σαν παρακολούθημα της Δεξιάς. Μίλησε επίσης για ανατροπή του εκλεγμένου πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2011 - «Πες ότι τον έριξε ο Βενιζέλος!», φώναζαν από κάτω.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, οι κ. Άννα Νταλάρα και Αγγέλα Κοκόλα (γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου), και οι κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου (που χειροκροτήθηκε και αντάλλαξε πολλές χειραψίες με τον κόσμο), Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος,  Νίκος Σηφουνάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γρηγόρης Νιώτης, Παντελής και Γιάνης Καψής, Θανάσης Τσούρας, Ντίνος Ρόβλιας, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Πανάρετος, Χρήστος Αηδόνης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Αθανασάκης και Μανώλης Όθωνας.

Επίσης, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο κ. Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ.

Για αστεία εκδοχή  «πολιτικού τζιχαντισμού» και «φανατισμού» από μία ομάδα «50 ή 100 κλακαδόρων» που «δεν εκφράζουν τον πολιτισμό του ΠΑΣΟΚ» μίλησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, σχολιάζοντας αργότερα τη συμπεριφορά των παπανδρεϊκών.

Η ίδια η έκθεση είχε φτωχά και απλά εκθέματα, ιδίως γνωστές φωτογραφίες και σελίδες εφημερίδων, με έμφαση στη σειρά των Παπανδρέου. 

Στην αυριανή εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο κ. Βενιζέλος, παρών θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, όχι όμως και ο κ. Παπανδρέου.

Μ.Φ.