Πολιτικη & Οικονομια

Δώρο Πάσχα 2022: Ποιοι το παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα - Πότε καταβάλλεται

Πώς υπολογίζεται

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δώρο Πάσχα 2022: Ποιοι το παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα
Δώρο Πάσχα 2022: Ποιοι το παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα © Pixabay

Ποιοι δικαιούνται το δώρο Πάσχα, πότε καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικός πίνακας για τον υπολογισμό.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του Δώρου Πάσχα 2022, το οποίο είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το «πότε μπαίνει το Δώρο Πάσχα 2022» και το «πώς υπολογίζεται» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στον αναλυτικό οδηγό που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Αvέργων (ΚΕΠΕΑ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται από τους εργοδότες σε μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του ΚΕΠΕΑ, ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2022. Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί για λιγότερο χρονικό διάστημα λαμβάνει αναλογία.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2022

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το δώρο Πάσχα 2022 καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2022 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ

Δώρο Πάσχα 2022 - Ποιοι το δικαιούνται - Πώς υπολογίζεται

 

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, με βάση την οποία υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου.

Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει:

  • Μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό διάστημα, τότε δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Αvέργων (ΚΕΠΕΑ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, η αναλογία από το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται ως εξής:

  • Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο
  • Για αμειβόμενο με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το Δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται
Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το Δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται © kepea

Σε δύο δόσεις το δώρο Πάσχα 2022 σε όσους ήταν σε αναστολή ή «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Πάσχα 2022 όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του έτους ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ειδικότερα:

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί από το κράτος την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 και αφορά στην αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2022.

Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα 2022
Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα 2022 © EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Δώρο Πάσχα 2022 και άδειες - Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

 

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ άδειες, όπως ετήσια άδεια, άδεια μητρότητας, σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σημειώνεται ότι το Δώρο Πάσχα 2022 υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ