Πολιτικη & Οικονομια

Υπό έρευνα ο Ιβάν Σαββίδης στην Τσεχία

Ο Ιβάν Σαββίδης κινδυνεύει να προστεθεί στον κατάλογο των ολιγαρχών στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις η ΕΕ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιβάν Σαββίδης
Ιβάν Σαββίδης © EUROKINNISSI/ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Ιβάν Σαββίδης: Η Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων της Τσεχίας έθεσε στο μικροσκόπιό της τον Ρωσο-Έλληνα ολιγάρχη

Ο τσεχικός ιστότοπος seznamzpravy.cz δημοσίευσε εχθές ένα άρθρο και με ελληνικό, αλλά κυρίως γενικότερα ευρωπαϊκό, ενδιαφέρον. Το υπογράφουν οι συντάκτες Jiří Pšenička και Ondřej Koutník και έχει τίτλο: «Η έρευνα των οικονομικών υπηρεσιών θα ρίξει φως στον ολιγάρχη με το εργοστάσιο κοντά στο Σλάνι». Αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη.

Ξεκινώντας με μία φωτογραφία που δείχνει τον γνωστό ολιγάρχη να συνομιλεί με τον Ρώσο Πρόεδρο (στη λεζάντα διαβάζουμε: «Ο Ιβάν Σαββίδης εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν»), και με υπότιτλο: «Ο Ρωσο-Έλληνας ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης κατέχει μία εταιρία συσκευασίας τροφίμων στην Τσεχία μέσω της συζύγου του», μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Στη συνέχεια των ερευνών της Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων [FAU — σημ.: η τσεχική ΑΑΔΕ] για Ρώσους επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο στόχαστρο μπαίνει πλέον και η τσεχική ιδιοκτησία του Ρωσο-Έλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.

»Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών, και εμπεριέχουν εμπιστευτικά στοιχεία οικονομικού ενδιαφέροντος. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Michaela Lagronová δεν διέψευσε τις πληροφορίες για τον έλεγχο στον Σαββίδη, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρώπη. “Δυστυχώς, ο Νόμος για την Εφαρμογή των Διεθνών Κυρώσεων δεν μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε τα ονόματα οιωνδήποτε προσώπων ή φορέων με τα οποία συναλλάσσεται επί του παρόντος η FAU σε σχέση με καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ”, απάντησε η κυρία Lagronová σε ερώτηση για τον εν λόγω επιχειρηματία.

»Το Seznam Zprávy περιέγραψε τις προηγούμενες ημέρες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σαββίδη στην Τσεχική Δημοκρατία. Έχει στην ιδιοκτησία του ένα μικρό εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων στα περίχωρα του Σκάνι. Η τσεχική εταιρία με την ονομασία Atlantis-Pak Service αναφέρει το όνομα της συζύγου του δισεκατομμυριούχου, Κυριακής Σαββίδη, ως ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

»Στη Ρωσία, ο Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του πολυτομεακού ομίλου Agrocom, που υπό την σκέπη του περιλαμβάνει σαράντα εταιρίες με 15.000 υπαλλήλους συνολικά. Παράλληλα, όμως, ο μεγάλος αυτός επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και πολιτικά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Υπήρξε επί οκτώ χρόνιαβουλευτής με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στο συμβούλιο του αρχηγού του ρωσικού κράτους.

»Ο γεωργιανής καταγωγής ολιγάρχης, γόνος οικογενείας Ελλήνων μεταναστών, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την πατρίδα των προγόνων του μετά το 2010, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον ελληνικό Βορρά, όπου, μεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία του τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΠΑΟΚ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ