Πολιτικη & Οικονομια

«Πάρτε πίσω τα κλεμμένα»

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την επιχειρηματολογία του για τη ΔΕΗ σε κάτι που δεν ισχύει.

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ανακρίβειες στην επιχειρηματολογία του για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Στις 23 Μαρτίου έγινε συζήτηση στη Βουλή για τα ενεργειακά και την ακρίβεια. Ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε το κύμα ακρίβειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέφερε: «Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόις, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου ένα δισ. ευρώ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε, να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μην πειράξετε την τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ένα σωστό μέτρο, τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά γύρω από αυτό έφτιαξε ένα στόρι το οποίο αποδίδει την ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ. Στο στόρι αυτό κυβέρνηση, διοίκηση της επιχείρησης και μέτοχοι έχουν μεθοδεύσει την αρπαγή πλούτου από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το σκηνικό είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση ευνοεί τους πλούσιους, ώστε αυτοί να κλέβουν τους φτωχούς. «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από τον Σεπτέμβρη και θα ανακουφίσουν πραγματικά τους καταναλωτές» ήταν η κορύφωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021, τα οποία περιλαμβάνουν τους τέσσερις από τους έξι μήνες των υπερκερδών που υπολόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, «Η "ακτινογραφία" των αποτελεσμάτων του ομίλου δείχνει ότι τα κέρδη από τη δραστηριότητα της παραγωγής ανήλθαν σε 644 εκατ. ευρώ για το 2021 (έναντι ζημιών 145 εκατ. ευρώ το 2020), ποσό που ενσωματώνει εν πολλοίς τα απρόσμενα κέρδη που προήλθαν από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τεχνολογίες με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, όπως οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, όμως, η δραστηριότητα της προμήθειας "γύρισε" σε ζημίες 202 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, έναντι κερδών 576 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών (στις οποίες είναι εκτεθειμένη η ΔΕΗ καθώς το μερίδιο αγοράς της στην προμήθεια είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι στην παραγωγή), αλλά και του κόστους των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Η σύγκριση του "ισοζυγίου" των αποτελεσμάτων από την παραγωγή και την προμήθεια καταλήγει σε ένα καθαρό όφελος μόλις 10 εκατ. ευρώ, στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της διοίκησης ότι επέστρεψε τη μερίδα του λέοντος των "ουρανοκατέβατων κερδών" στους πελάτες της».

Η ΔΕΗ είχε τελικά, μετά τους φόρους, ζημίες 18,4 ευρώ. Τα κέρδη από την παραγωγή του ρεύματος χάθηκαν και λόγω των έκτακτων εκπτώσεων ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΔΕΗ είναι πιθανό να έκανε τις εκπτώσεις αυτές για να μη συνεχίσει να χάνει πελάτες, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Τα υπερκέρδη δεν υπάρχουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την επιχειρηματολογία του σε κάτι που δεν ισχύει. Η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θεώρησε ότι παρουσιάζεται μια ουρανοκατέβατη ευκαιρία να στριμώξει την κυβέρνηση. Θυμήθηκε τα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα. Τότε που, παραποιώντας την αλήθεια και μοιράζοντας υποσχέσεις για τα πάντα, κατόρθωσε να κερδίσει την εξουσία.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τα αποτελέσματα της ΔΕΗ δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες και ορισμένες ιστοσελίδες. Έτσι πολλοί πολίτες παρέμειναν με την εντύπωση ότι όσα ισχυρίστηκε είναι αλήθεια. Αν σε αυτό προστεθεί και η γενικευμένη αντίληψη για τους επιχειρηματίες που πάντα πίνουν το αίμα των φτωχών, η συνταγή φαίνεται να δένει. Όταν τα προβλήματα των πολιτών είναι μεγάλα και οξυμένα, το κοκτέιλ γίνεται επικίνδυνο.

Εδώ επιχειρείται να εμφανιστεί η ακρίβεια σαν ελληνικό φαινόμενο. Την ίδια ώρα η Λεπέν στη Γαλλία λέει «Θα βάλω και πάλι χρήματα στις τσέπες σας», εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια από την αύξηση στο κόστος διαβίωσης. Οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί έχουν πάντα εύκολες λύσεις απέναντι σε σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα. Εμείς δοκιμάσαμε και ξέρουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ