Πολιτικη & Οικονομια

Όλες οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Ποιοι ευνοούνται, ποιοι χάνουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καταβολή του φόρου σε 6 δόσεις και  αλλαγές σε 4.000 οικισμούς είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, στα πλαίσια της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν πιθανώς σήμερα 27 Αυγούστου στη Βουλή, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τους φορολογούμενους στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αποφασίστηκε ότι:

- Ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με πρώτη δόση θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου και τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

- Το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε 4.000 οικισμούς της Ελλάδας που δεν υπάγονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. 

- Το Taxisnet θα ανοίξει εκ νέου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές και να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι τα τέλη του μήνα. 

- Καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις απαλλαγές από τον φόρο. Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

- Απαλλάσσεται ολόκληρη η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και για άλλες σεισμοπαθείς περιοχές, καθώς και για ακίνητα που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

- Δεν θα υπάρξει κάποια έκπτωση για φέτος, τουλάχιστον στα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη ενοικιασμένα ακίνητα.