Πολιτικη & Οικονομια

Μπήκαν οι υπογραφές για τις Belharra και τα Rafale (εικόνες)

Στο ιστορικό «Θωρηκτό Αβέρωφ»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» οι υπογραφές για τρεις Belharra και έξι επιπλέον Rafale
Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» οι υπογραφές για τρεις Belharra και έξι επιπλέον Rafale © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra και των 6 Rafale.

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» υπογράφηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (Belharra) από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale, που θα συμπληρώσουν τη 332 Μοίρα «Γεράκι».

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιωτόπουλος: Ορόσημο στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

Αναφερόμενος στην τελετή στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής» πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον μαχητικών Rafale «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δήλωσε δε, υπερήφανος, καθώς «ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών», επισήμανε, «η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για τη συμφωνία, ανέφερε ότι «αποτελεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο».

«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τόνισε ότι «έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι αναθεωρητικών ενεργειών, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας».

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις «εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Είναι», είπε, «ιδιαίτερη τιμή και χαρά και έχει ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί».

«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, τόνισε ότι η Ελλάδα με την απόκτηση των φρεγατών «ολοκληρώνει και ενδυναμώνει» τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. «Θα έχει», είπε, «καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα».

Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, ανέφερε ότι «σηματοδοτεί την κοινή μας θέληση να είμαστε αλληλέγγυοι σε απειλές» εναντίον «των κρατών και των συμφερόντων μας».

«Σηματοδοτεί», συνέχισε, «τη θέληση για συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών μακροπρόθεσμα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, βουλευτές, εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας και ο εφοπλιστής υποναύαρχος ε.τ. και μέγας δωρητής του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Φρεγάτες Belharra - Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

 

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο Αιγαίο και η απόκτησή τους αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή. Μεταξύ άλλων επιτρέπουν:

  1. Τη συνοδεία και προστασία πλοίων από κάθε συμβατική εχθρική απειλή τόσο πάνω όσο και κάτω (σ.σ. υποβρύχια) από την επιφάνεια της θάλασσας.
  2. Άμεση προσαρμογή και λειτουργία σε πολυεθνική ναυτική δύναμη, με δυνατότητα συνεισφοράς σε όλους τους τομείς πολέμου.
  3. Λειτουργία ως κέντρο διοίκησης σε θαλάσσια περιοχή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη «κρίση».
  4. Χρήση της ως σημείο εκκίνησης για αποστολές των ειδικών δυνάμεων, καθώς διαθέτει σημείο υποδοχής ελικοπτέρου αλλά και UAV (σ.σ. μη επανδρωμένο αεροσκάφος για στρατιωτικά πλήγματα κατά του εχθρού).

Τα κύρια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που έχουν οι φρεγάτες Belharra είναι τα ακόλουθα:

  • Μήκος: 121 μ
  • Πλάτος: 18 μ
  • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
  • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
  • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
  • Αυτονομία: 45 ημέρες
  • Πλήρωμα: 125 άτομα
  • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
  • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV.

Belharra 2021

Γαλλικά αεροσκάφη Rafale, μαχητικά σαν «ριπές ανέμου»

 

Οι Γάλλοι κατασκευαστές το έχουν βαφτίσει Rafale και η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ριπή ανέμου», ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Rafale
Rafale © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ