Πολιτικη & Οικονομια

Πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το brent

Στα 112 δολ. η τιμή του αμερικανικού αργού

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πετρέλαιο brent της Βόρειας Θάλασσας έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 112,12 δολάρια.

Σημαντικά κέρδη που το έφεραν εκ νέου πάνω από τα 110 δολάρια κατέγραψε την Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες αναφορικά με την προσφορά του «μαύρου χρυσού» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έφεραν νέα υψηλά δύο εβδομάδων για το αργό.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Απριλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 112,12 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 7,1% ή 7,42 δολαρίων/βαρέλι. Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το οποίο έκλεισε με άνοδο 7,1% ή 7,69 δολαρίων/ουγγιά στα 115,62 δολάρια/βαρέλι.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται πως η Ρωσία παρείχε το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ