Πολιτικη & Οικονομια

Οι αμαρτίες των γιατρών

Διονύσης Γουσέτης
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κατωτέρω εργασία έγινε με αφορμή τη μήνυση και την αγωγή που έκαναν τα σωματεία των γιατρών εναντίον του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα, ζητώντας του ένα εκατομμύριο ευρώ επειδή αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από ένα άρθρο του. Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο είναι η απαρίθμηση περιπτώσεων αμαρτιών γιατρών, από αποκόμματα που έχω κρατήσει στο αρχείο μου. Το δεύτερο περιέχει δράσεις συλλογικών οργάνων γιατρών, συνδικαλιστικών και μη. Το τρίτο μέρος εξετάζει την υπόθεση του άρθρου του Τάκη Μίχα και των συνεπειών του.

Α. Απαρίθμηση περιπτώσεων αμαρτιών

Γνωρίζω γιατρούς που είναι ευσυνείδητοι. Σε έναν μάλιστα χρωστάω τη ζωή μου και τον ευγνωμονώ. Δεν είναι, όμως, όλοι έτσι. Από τις πολλές δημοσιεύσεις για αμαρτίες γιατρών, κράτησα στο αρχείο μου μερικές που ο αριθμός τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Τις παραθέτω χρονολογικά, με δυο παρατηρήσεις που πρέπει να έχει υπ’ όψη του ο αναγνώστης: Πρώτον, ένας μόνον άνθρωπος, όπως εγώ, δεν είναι δυνατόν να καταγράψει όλες τις παρανομίες γιατρών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεύτερον, όπως αναφέρεται παρακάτω (ημερομηνία 2014-07-26) ελάχιστες είναι οι υποθέσεις για «φακελάκι» που καταλήγουν στη Δικαιοσύνη, άρα και στη δημοσιότητα.

2007-12-14: Ο Φιλάρετος Αλικαρίδης (δίδασκε τότε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας) έγραψε στην εφημερίδα «Αυγή» ότι ένας στους δύο καθηγητές της σχολής φροντίζει για την διαδοχή του από συγγενικό του πρόσωπο.

2007-12-31: Η 30χρονη Αμαλία Καλυβινού έγραψε στην «Ελευθεροτυπία»: «έχω υπάρξει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης από γιατρούς, έχω υπάρξει υποψήφιο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από γιατρό, έχω νοσηλευθεί σε βρώμικα νοσοκομεία με αδιάφορους γιατρούς και νοσοκόμες, έχω νοσηλευθεί σε καθαρά νοσοκομεία όπου ήμουν πελάτισσα και το βλέμμα ήταν πάντα στην τσέπη που μπορούσε και όχι στο πόδι που πονούσε… έχω δει το πρόβλημα μου να γίνεται πηγή ευτυχίας για άλλους (γιατρούς, ιδιοκτήτες κλινικών, φυσιοθεραπευτές, ορθοπεδοτεχνικούς που μου έφτιαξαν το τεχνητό μέλος κ.λπ.)».

2010-04-15: Ο Τάσος Τέλογλου έγραψε στην «Καθημερινή» ότι ο Βρετανός Ρόμπερτ Τζων Ντούγκαλ καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο σε 12μηνη φυλάκιση για «μίζες για προώθηση προϊόντων μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ». Ένα μέρος των πληρωμών δόθηκαν για δωροδοκία «χειρουργών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν είδη της εταιρείας DPI». Ποιοι ήταν οι δωροδοκούμενοι Έλληνες χειρουργοί δε μάθαμε ποτέ.

2011-01-14 Καθημερινή: Με τίτλο «ο παράδεισος της πώρωσης» η Τασούλα Καραϊσκάκη κατονομάζει σειρά σκανδάλων γιατρών. Είκοσι γιατροί στο νοσοκομείο Λάρισας, υπερτιμολογώντας υλικά, ζημίωσαν το Δημόσιο με 7 εκατ. σε δύο χρόνια. Τέσσερις γιατροί χρέωναν στον ΟΠΑΔ εισαγόμενο σκεύασμα των 180 ευρώ, 2.943 ευρώ (1,4 εκατ. ευρώ η ζημία για τον φορέα). Δεκατέσσερις γιατροί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επιβάρυναν το νοσοκομείο με επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ, σε δύο χρόνια, λόγω υπερτιμολογήσεων ορθοπεδικών υλικών. Στα νοσοκομεία το πάρτι δεν έχει τέλος. Μεταξύ 2004–2008 η δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε από 17 εκατ. σε 1,3 δισ., για υλικά νεφρού από 2 σε 78 εκατ., χειρουργικών υλικών από 31 σε 600 εκατ., αναλώσιμων (γάντια, γάζες κ.λπ.) από 700.000 σε 8,5 εκατ. Οργιώδη κυκλώματα ανεξέλεγκτων παραγγελιών διόγκωσαν το συνολικό χρέος των νοσοκομείων από 2,5 δισ. σε 6,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος της υγείας εκτοξεύθηκε από τα 16,4 δισ. ευρώ το 2004 στα 24 δισ. το 2009. Η ετήσια κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας στην Ευρωζώνη είναι 770 ευρώ, στην Ελλάδα είναι 1.200 ευρώ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 5 δισ. ευρώ – η υψηλότερη δαπάνη στην Ε.Ε

2011-02-01: «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σειρά περιπτώσεων αναπήρων μαϊμού, με τη σημείωση ότι η σχετική μίζα μπορεί να φτάσει τα 7.000 ευρώ.

2011-02-03: Κατά «ΤΑ ΝΕΑ», βαφτίστηκαν παραπληγικοί σύµφωνα µε τις καταστάσεις µισθοδοσίας του Νοσοκοµείου Μυτιλήνης περίπου 30 γιατροί των κέντρων υγείας της Λέσβου. Πρόκειται για ένα «τέχνασµα» που χρησιµοποιήθηκε από τη διοίκηση προκειµένου να τους επιστρέψει το «επίδοµα τροφής» που είχε παρακρατηθεί από τους µισθούς τους.

2011-04-08: Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η εταιρεία Johnson & Johnson έδινε το 20% των ποσών πωλήσεων των μηχανημάτων της σε Έλληνες χειρουργούς. Ποτέ δε μάθαμε σε ποιους.

2011-09-12: Η «Καθημερινή» μιλάει για 25 γιατρούς, τρία διαγνωστικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες πλαστά παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις στον Πειραιά.

2011-09-15: ΤΑ ΝΕΑ: Μέσα σε έναν χρόνο οι δικαιούχοι επιδομάτων βαριάς αναπηρίας αυξήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης κατά 1.157, εκτινάσσοντας τις αντίστοιχες δαπάνες στα ύψη. Ποιοι υπέγραψαν τα πιστοποιητικά της αναπηρίας μαϊμού;

2011-10-12: Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής αποκαλύπτει στην Athens Voice ότι το ένα τρίτο των γιατρών ζητάει φακελάκι, το ένα τρίτο δέχεται κάποια δώρα χωρίς να τα ζητήσει και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν δέχεται τίποτα.

2011-10-22 Καθημερινή: Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ζητάει να δώσουν πίσω περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ οι 13 εμπλεκόμενοι γιατροί στο σκάνδαλο των προμηθειών στην Ορθοπεδική και τη Νευροχειρουργική Κλινική.

2012-05-13 Διαδικτυακός τόπος news247: Ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ από κυκλώματα κερδοσκοπίας στην Αλεξανδρούπολη. Επιστράτευσαν παιδιά, τα «βάφτισαν» κωφάλαλα και τα εκπαίδευσαν να προσποιούνται ότι έχουν πρόβλημα για να «ξαφρίσουν τα προνοιακά επιδόματα».

2012-06-15: Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ρεπορτάζ 1.200 λέξεων με τίτλο «Ζάκυνθος, το βασίλειο των άφαντων τυφλών» γράφει «Εδώ, η εξαπάτηση του κράτους είναι πηγή περηφάνειας». Σε άλλο δημοσίευμα, οι επιδοτούμενοι τυφλοί μαϊμού εκτιμώνται σε 700!

2012-07-16 SKAI news: Τριακόσια εξήντα τέσσερα επιδόματα τυφλότητας εξετάζονται στη Χίo.

2012-08-25 Καθημερινή: Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων για τη διαφθορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη «που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται». Όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, «με την καθιέρωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων πολλές κλινικές εισάγουν ασθενείς για μια μέρα όπου τους κάνουν όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (CT, MRI, Μικροβιολογικές εξετάσεις κ.λπ.), ο κλινικάρχης πληρώνεται όλο το προβλεπόμενο ποσό, ο ασθενής δεν πληρώνει το 15% που θα πλήρωνε σε ένα εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο και ο αποστέλλων κλινικός ιατρός παίρνει τα ποσοστά του». Το φακελάκι ζει και βασιλεύει, γράφουν. «Είναι πολύ απλό να βρείτε ποιοι δίνουν και ποιοι παίρνουν φακελάκι διότι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ άλλαξε άρδην η κατανομή των ασθενών στα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Εκείνοι που λαδώνουν τους συνταγογραφούντες γιατρούς αύξησαν κατακόρυφα τη δουλειά τους εις βάρος των γιατρών που λειτουργούν νόμιμα και πάνω απ’ όλα εις βάρος του καταρρέοντος ΕΟΠΥΥ».

2012-11-30 Εφημερίδα «Μακεδονία»: Ο Θόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής ΑΠΘ, αποκαλύπτει ότι στη Γαλλία το ποσοστό καισαρικών είναι το μισό από ό,τι στην Ελλάδα! Τα ασφαλιστικά ταμεία μας πληρώνουν 65% των γεννήσεων των ασφαλισμένων τους με καισαρικές, όταν σε όλο τον κόσμο το ποσοστό καισαρικών γεννήσεων είναι 10% - 15%. Αυτό ορίζει και ως φυσιολογικό ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO). Τα δε ποσοστά Βραζιλίας (36%), Μεξικού (30%), Ιταλίας (31%), ΗΠΑ (23%) και Αγγλίας (19%) θεωρούνται επικίνδυνα ψηλά. Φαίνεται δηλαδή ότι ορισμένοι ασυνείδητοι γιατροί σφάζουν τις γυναίκες για το χαρτζιλίκι τους.

2013-01-20 Ιστοσελίδα eklogika: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σχετικής δίκης, από τη νομαρχία Κιλκίς, είχαν εκδοθεί τη διετία 2007-2008 βεβαιώσεις για τη χορήγηση δελτίων αναπηρίας σε 10.211 Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων στον νομό ήταν πέντε φορές μικρότερος. Η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, εκτιμάται ότι έφτασε το 1,1 εκατ. ευρώ.

2013-02-16 Καθημερινή: Έντεκα γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά συνολικού ύψους 5.812.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εντόπισε το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της έρευνάς του για την υπόθεση «μαύρου χρήματος» γύρω από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy.

2014-04-01 Καθημερινή: Στο εδώλιο 30 άτομα για μίζες από ορθοπεδικά. Η De Puy φέρεται να πωλούσε το υλικό της στα δημόσια νοσοκομεία υπερκοστολογημένα κατά 35%. Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την ιδιότητα του κατηγορουμένου περιλαμβάνονται δέκα ιατροί δημοσίων νοσοκομείων (από τους 12 που εξετάσθηκαν αρχικά).

2013-02-21 Καθημερινή: Ο θυμός και η οικονομική αδυναμία φαίνεται ότι «όπλισαν» πολίτη προκειμένου να καταγγείλει 50χρονο γιατρό δημόσιου νοσοκομείου ότι ζήτησε «φακελάκι» για χειρουργική επέμβαση που έκανε στη μητέρα του. Πρόκειται για τον Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα την περασμένη Τρίτη… Την ίδια ημέρα συνελήφθη 60χρονος γυναικολόγος, που διατηρεί ιατρείο στο Κολωνάκι, καθώς φέρεται να έκοβε αποδείξεις στους πελάτες του με μικρότερα ποσά απ’ όσα εισέπραττε… Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, οι καταγγελίες για επίορκους γιατρούς που ζητούν «φακελάκι» αυξάνονται συνεχώς, κυρίως επειδή πολλοί είναι πλέον οι ασθενείς που αδυνατούν να το καταβάλουν.

2013-07-19 Ναυτεμπορική: Κάλυμνος. Το 66% των ελεγχθέντων έπαιρναν παράνομα επίδομα τυφλού.

2013-08-06 Ηλίας Μόσιαλος, ανάρτηση στο facebook: «Έχουμε βέβαια ακόμα το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ στο πλήθος μαγνητικών/αξονικών τομογραφιών, πιο πάνω και από τις ΗΠΑ και το κοινοτικό αρνητικό ρεκόρ στην άκριτη χρήση αντιβιοτικών (πρώτη «θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρώπης) και στους τοκετούς με καισαρική τομή… Έχουμε και άλλες 20-25 τέτοιου είδους πρωτιές στην Ευρώπη (όπως την πρωτιά στις πλαστικές επεμβάσεις)».

2013-08-12 in.gr: Παράνομος ένας στους τέσσερις με επίδομα τυφλότητας στην Αιτωλοακαρνανία

2013-09-24 Καθημερινή: Γιατρούς που συνταγογραφούσαν φάρμακα και εξετάσεις ακόμη και σε... νεκρούς εντόπισαν οι έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ, την ώρα που η τρόικα ζητούσε από τον υπουργό Υγείας επιπλέον περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 350 εκατ. ευρώ. [2013-09-26]: Συνολικά 87 γιατροί έχουν κληθεί για εξηγήσεις περί παράβασης των πλαισίων συνταγογράφησης.

2013-11-01 Καθημερινή: Σκάνδαλο ορθοπεδικών. Συνταγογραφούσαν ακριβά είδη , όπως ηλεκτροκίνητα αμαξίδια , ενώ δεν επιτρέπεται λόγω ειδικότητας.

2014-01-10 ΤΟ ΒΗΜΑ: Ούτε λίγο ούτε πολύ, 21 εκατ. ευρώ εντόπισε τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς τριών χειρουργών της Αθήνας.

2014-03-23 Καθημερινή: Ο μηνιαίος αριθμός των παραπεμπτικών τα οποία εκδίδονται για ιατρικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια, δηλαδή όσος είναι ο συνολικός πληθυσμός της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, γιατροί καλούνται να δώσουν «εξηγήσεις» για το φαινόμενο.

2014-04-09 Skai news: Όργιο φοροδιαφυγής συνέχεια σύμφωνα με το ΣΔΟΕ. Μεταξύ των υποθέσεων των γιατρών ξεχωρίζει η υπόθεση γυναικολόγου με αδήλωτα ποσά ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.

2014-05-06 Καθημερινή: Eπαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων… Η απόφαση για την άμεση επαναφορά του πλαφόν ελήφθη λόγω της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης τον Απρίλιο. Η δαπάνη υπερέβη τον μηνιαίο στόχο των 160 εκατ. ευρώ κατά 21 εκατ. ευρώ (τον Μάρτιο η υπέρβαση ήταν 8 εκατ. ευρώ) και οι γιατροί έγραψαν ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

2014-05-30 Capital.gr: Γιατρός [Ιωάννης Καστάνης] χωρίς πτυχίο, επί 13 χρόνια διευθυντής σε νοσοκομείο

2014-06-29 Καθημερινή: Γιατροί ΕΟΠΥΥ δήλωναν μέχρι 150 επισκέψεις ημερησίως!

2014-06-29 Καθημερινή: σχεδόν οι μισοί (47%) από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που έκαναν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό προέρχονταν από το υπουργείο Παιδείας! Επιπλέον, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας αποτελούν το 18% όσων μετέβησαν με χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης για νοσηλεία στο εξωτερικό

2014-07-10 ιστότοπος newpost: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του γιατρού και διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό για δωροδοκία. Ο 59χρονος γιατρός, χειρουργός, διευθυντής Τμήματος Κλινικής του Ευαγγελισμού, ύστερα από καταγγελία ασθενούς, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με έμφραγμα, νοσηλεύτηκε στην Εντατική Μονάδα και στη συνέχεια στην Καρδιολογική Κλινική, όπου διαγνώστηκε η ανάγκη να χειρουργηθεί άμεσα. [Στη συνέχεια ο ασθενής πέθανε].

2014-07-16 Ιστότοπος reporter.gr: Με πλαστό πτυχίο κι ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών.

2014-07-22 Καθημερινή: Χθες, ο ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης. Στη μία περίπτωση… τις 48 συνταγές έγραψαν 32 γιατροί και εκτέλεσαν 35 φαρμακεία. Στη δεύτερη περίπτωση οι συνταγές είχαν εκδοθεί από 15 γιατρούς της Αθήνας.

2014-07-26 Καθημερινή: Ελάχιστες είναι οι υποθέσεις για «φακελάκι» που καταλήγουν στη Δικαιοσύνη. Αυτό συμβαίνει διότι η καταγγελία γίνεται συνήθως μετά την παράδοση των χρημάτων και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία, αλλά και διότι οι συγγενείς των ασθενών, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, υπαναχωρούν.

2014-07-27 Καθημερινή: Υποψίες για μεθοδεύσεις κατά των γενοσήμων. Η μη χρήση γενοσήμων βλάπτει σοβαρά την οικονομία, γεννά και υποψίες για συμφέροντα που προωθούν στην αγορά τα ακριβά φάρμακα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος κατανάλωσης γενοσήμων είναι 60%, στην Ελλάδα μετά βίας αγγίζει το 20%... Όπως ανέφερε στην «Κ» παράγοντας της αγοράς, «αυτή τη στιγμή ο γιατρός δεν έχει κίνητρο να συνταγογραφήσει γενόσημα αφού γράφει δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός δεν έχει κίνητρο -αντίθετα το πιο ακριβό φάρμακο θα του φέρει ρευστότητα στο ταμείο».

2014-07-29 Transparency International-Greece: Τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2007 μέχρι σήμερα, ο τομέας της υγείας αναδεικνύεται «πρωταθλητής» σε περιστατικά διαφθοράς όπως αυτό καταγράφεται στην «Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα» της Διεθνούς Διαφάνειας. Και μάλιστα, με αυξανόμενα ποσοστά κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά, το «φακελάκι» για χειρουργική επέμβαση και η αμοιβή γιατρού κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις βασικές αιτίες δωροδοκίας για ιατρικές υπηρεσίες.

2014-08-13 Καθημερινή: Γιατροί

• Ένας ιατρός κατά τα έτη 20052013 δεν εξέδωσε αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.051.167,00 ευρώ.

• Ιατρός με έδρα στον Πειραιά δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 343.237,00 ευρώ.

• Ψυχίατρος αύξησε την περιουσία του κατά 246.513,00 ευρώ χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματά του.

• Ιατρός ρευματολόγος με έδρα στην περιοχή της πρωτεύουσας δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 570.918,00 ευρώ.

• Οι αμοιβές που ελάμβαναν ιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούσαν σε νοσοκομείο δεν εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις. Εντοπίσθηκαν 123 περιπτώσεις και το ύψος των αδήλωτων εισοδημάτων ανέρχεται στο ποσό των 3.220.000,00 ευρώ και αφορά τα έτη 2006-2011.

21/8/2014 ΤΑ ΝΕΑ: Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων και λαθρεμπορίου φαρμάκων στην Καρδίτσα», διαβάζουμε σε κάποια παράγραφο ότι «πλήθος φαρμάκων είχαν συνταγογραφηθεί από ιατρούς με την έκδοση αντίστοιχων συνταγών, χωρίς όμως αυτά να αναγράφονται ταυτόχρονα και στα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων».

Συμπερασματικά: Αν τα παραπάνω είναι αληθή -και δεν διαψεύστηκαν- συνάγεται ότι ένας στους τρεις γιατρούς βλέπει τον ασθενή σαν εμπόρευμα για κατανάλωση και ότι ένας ακόμη στους τρεις ενθυλακώνει την… ευγνωμοσύνη τους. Επίσης, ακμάζει η χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών, με το αζημίωτο, για παράνομο άρμεγμα του ιδρώτα των φορολογουμένων. Σε μερικές περιπτώσεις κατασκευάζονται πλαστά πιστοποιητικά για κατάληψη δημόσιας θέσης. Άλλες φορές, διενεργούνται εγχειρίσεις που δεν χρειάζονται, μόνο για να εισπράττονται αμοιβές (καισαρικές) και κάποιες φορές δεν διενεργούνται εγχειρίσεις που χρειάζονται αν δεν δοθούν μίζες. Μίζες εισπράττονται από παραγγελίες ιατρικών μηχανημάτων. Οι ξένοι οίκοι που έδωσαν τις μίζες καταδικάζονται στην πατρίδα τους, ενώ οι Έλληνες γιατροί που έλαβαν τις μίζες παραμένουν ασύλληπτοι. Χρεώνονται στο δημόσιο επισκέψεις μαϊμού. Οργιάζει η φοροδιαφυγή, συνταγογραφούνται ακριβά και άχρηστα φάρμακα, ενώ ένας στους δυο πανεπιστημιακούς γιατρούς ασκεί νεποτισμό. Οργιώδη κυκλώματα ανεξέλεγκτων παραγγελιών διόγκωσαν το συνολικό χρέος των νοσοκομείων από 2,5 δισ. σε 6,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος της υγείας εκτοξεύθηκε από τα 16,4 δισ. ευρώ το 2004 στα 24 δισ. το 2009. Η ετήσια κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας στην Ευρωζώνη είναι 770 ευρώ, στην Ελλάδα είναι 1.200 ευρώ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 5 δισ. ευρώ – η υψηλότερη δαπάνη στην Ε.Ε. Ο τομέας της υγείας αναδεικνύεται «πρωταθλητής» σε περιστατικά διαφθοράς

Όλα αυτά τα τερατώδη αμαύρωσαν το όνομα των γιατρών στην ελληνική κοινωνία και κατέστησαν τους πολίτες καχύποπτους.

Β΄ Η δράση συλλογικών φορέων των γιατρών

Για όλα αυτά τα τερατώδη, τα συλλογικά όργανα των γιατρών (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας κλπ.) θα έπρεπε, αν σέβονταν το ρόλο τους, να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες για το όργιο μελών τους σε βάρος τους και να κάνουν εκστρατεία, απαιτώντας με διαδηλώσεις και παρεμφερή ακτιβισμό, την εξονυχιστική διερεύνηση των περιπτώσεων απάτης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων γιατρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως θα δούμε παρακάτω κυριάρχησε στη διοίκηση του συνδικάτου ΕΟΠΥΥ, έχει κάνει πολλές ακτιβιστικές ενέργειες για άλλα θέματα και μάλιστα όχι όλες νόμιμες. Τώρα, δεν έκαναν καμία ενέργεια, εκτός από λιτές ρητορικές καταδίκες. Τι άλλο έκαναν; Ιδού μια μικρή καταγραφή, όση μπόρεσα να συλλέξω:

2007-06-17 Ο τότε 80χρονος Τζέιμς Γουόρεν που στις αρχές της δεκαετίας του '50 ήταν ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλλις της «Καθημερινής» αποκάλυψε ότι η τότε Ένωση Ιατρών Θεσσαλονίκης είχε την εξωφρενική απαίτηση να αποζημιωθούν για… την εξάλειψη των αφροδισίων νοσημάτων με την διάδοση της πενικιλίνης κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ. Μάλιστα, δηλώνουν ότι το (καλό) κράτος συμφωνεί, αλλά διαφωνούν οι (κακοί) Αμερικάνοι. Η σχετική επιστολή τους έχει ως εξής:

«Προς τον διευθυντή της αμερικανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη,

Η Ένωση Ιατρών Θεσσαλονίκης έχει την τιμή να σας γνωστοποιήσει τα κάτωθι: Στην Ελλάδα, όπως φανταζόμαστε και στην Αμερική, όποτε ανθρώπινες ανακαλύψεις και η βιομηχανική πρόοδος τείνουν να πλήττουν μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, η πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση να αποζημιώνει τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πρόοδο.

Καθώς κατά τη μεταπολεμική περίοδο η πενικιλίνη έχει εξαφανίσει τα αφροδίσια νοσήματα, προς όφελος της πολιτείας και της κοινωνίας, αλλά έχει προκαλέσει οικονομική ζημία στους ιατρούς που ασχολούνται με το θέμα, ζητήσαμε από το κράτος να χρεώνει κάθε χάπι αντιβιοτικού επιπλέον 200 δραχμές με τις οποίες να αποζημιώνει αυτούς που έχουν πληγεί. Το κράτος συμφωνεί επί της αρχής να ικανοποιήσει το αίτημά μας, αλλά υποστηρίζει ότι η Αμερικανική Αποστολή δεν το επιτρέπει. Γι' αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να προβείτε στα απαραίτητα βήματα για τη θετική επίλυση του ζητήματος».

2011-02-02 Καθημερινή: «Παραμένουν στο ισόγειο του υπουργείου Υγείας οι γιατροί. Η κατάληψη θα συνεχιστεί, ενώ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε εκτάκτως να κηρύξει σήμερα 24ωρη απεργία και καλεί τους γιατρούς να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο κοινή συνεδρίαση όλων των ΔΣ των ιατρικών φορέων. Οι γιατροί του ΙΚΑ που απεργούν έως και την Παρασκευή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, αν ο υπουργός Υγείας δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία». Δηλαδή, συνδικαλιστικό όργανο γιατρών προβαίνει σε παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου.

2011-02-08 Από ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ: «Μάλιστα οι επικεφαλής του κινήματος αυτού [των γιατρών] απειλούν τους γιατρούς που δεν ανήκουν στο ΙΚΑ και που θα εξετάσουν ασφαλισμένους τους και θα τους δώσουν συνταγές ότι θα τους διαγράψουν από τον ιατρικό σύλλογο. Απειλούν επιπλέον και τους φαρμακοποιούς που θα εκτελέσουν αυτές τις συνταγές ότι επίσης θα έχουν προβλήματα. Ο ιατρικός σύλλογος όμως είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι συνδικαλιστικό όργανο, αντίληψη που σκόπιμα καλλιεργούν στο λαό».

2011-09-12 tro-ma-ktiko.blogspot Ηλεκτρονική συνταγογράφηση o πραγματικός λόγος απεργίας των ιατρών [σ.σ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ελέγχει τη φοροδιαφυγή, την υπερσυνταγογράφηση και άλλα]

2013-01-11 TVXS « Η Ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ προτείνει:

- Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών, παλαιών και νέων.

- Τακτική ανά μήνα πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του οργανισμού.

- Άμεση αποστολή των συμβάσεων προς τους ιατρούς.

- Επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ, από 6,5 ευρώ που είναι σήμερα». Δηλαδή, οι μισθοί των ασθενών μπορεί να μειώνονται, όχι όμως και οι αμοιβές των γιατρών.

2013-06-21 Καθημερινή: «Πέντε χιλιάδες διευθυντές για 2.000 κλινικές του ΕΣΥ. Όλοι οι μόνιμοι γιατροί είναι μόλις 10.000.Σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας, το 70% αυτών είναι διευθυντές». Οι φορείς των γιατρών σιωπούν.

2013-11-03 Αγωνιστικό μέτωπο γιατρών: «Θρίαμβος για την παράταξη των γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ. Θριαμβευτική νίκη πέτυχε σήμερα η μετωπική παράταξη των γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ, το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών ΕΟΠΥΥ, στις εκλογές του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, του συλλόγου των γιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην Αττική. Η παράταξη της ΝΔ που είχε μέχρι τώρα μεγάλη αυτοδυναμία περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με «ασφαλή» διαφορά από το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ». Έτσι, μπορεί να πιθανολογηθεί η ιδεολογική προέλευση των ενεργειών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

2013-11-10 [7 ημέρες μετά τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ] Καθημερινή (Φαληρεύς): «Θυμάστε τους 87 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που βρέθηκαν να έχουν υπερβεί τον μέσο όρο της ειδικότητάς τους σε συνταγογραφήσεις και παραπεμπτικά σε ποσοστά από 216% ώς και 2.898%; Στους 59 εξ αυτών, εκείνους που δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις, το υπουργείο Υγείας επέβαλε τη μόνη πραγματική ποινή: στέρηση της δυνατότητας συνταγογράφησης για τέσσερις μήνες. Πληροφορούμαι, όμως, ότι πιέσεις που ασκούνται τώρα στην ηγεσία του υπουργείου, για να ανακαλέσει την απόφαση, από βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων, συνδικαλιστικούς συλλόγους και άλλους ενδιαφερομένους είναι κάτι ασύλληπτο. Διότι, βλέπετε, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται εξαμηνιαίοι έλεγχοι και, ενώ το πρόστιμο πάντα κάπως βολεύεται (ενστάσεις, διακανονισμοί κ.λπ.), το κλείσιμο του «μαγαζιού» πονάει».

2014-02-07 TVXS «Απεργία επ’ αόριστον από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ… Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα για την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία τροπολογία που αφορά τις συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, παραπέμπονται σε ονομαστικές ψηφοφορίες».

2014-02-15 Αυγή: «Εργαζόμενοι και γιατροί ανέλαβαν την περιφρούρηση των Πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα επιχειρώντας να εμποδίσουν τη διαδικασία "παράδοσης-παραλαβής" που θα σήμαινε το οριστικό κλείσιμο των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας». Πρόκειται δηλαδή για παράνομη «τσαμπουκαλίδικη» άρνηση συνδικαλιστών γιατρών συμμόρφωσης στο νόμο μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ.

2014-02-17 TVXS Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά των πολυϊατρείων δηλώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί: «Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν»… Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους».

2014-07-24 Καθημερινή: «Σαράντα πέντε προσφυγές στη Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να καταθέσουν ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, ζητώντας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν οι αποδοχές του ειδικού μισθολογίου από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα».

2014-02-19 Καθημερινή: «Δεκατέσσερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, από τα 120 συνολικά, τελούσαν υπό κατάληψη χθες, ενώ ήδη εντάχθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας οι περίπου 8.700 γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Η τρίμηνη απεργία των γιατρών οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη». Φαίνεται ποτι οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων χώρων γίνονται από φορείς γιατρών καθ’ έξιν.

Συμπερασματικά: Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι διάφοροι φορείς των γιατρών αγωνίζονταν λυσσαλέα, με νόμιμα και με παράνομα μέσα, εναντίον κάθε μεταρρύθμισης που έθιγε τα προνόμιά τους. Πρέπει όμως και πάλι να σημειώσω ότι δεν συμφωνούσαν όλο οι γιατροί με τη λειτουργία των φορέων τους.

Γ΄ Το άρθρο του Τάκη Μίχα και η επίθεση εναντίον του

Στις 21/7/2014, ο Τάκης Μίχας, γνώστης προφανώς των παραπάνω αφού είναι δημοσιογράφος, δημοσιεύει στον ιστότοπο Protagon ένα άρθρο με τίτλο «Θέλει μόνο το καλό μας ο γιατρός;». Εκεί αναδεικνύει την παραπάνω αρνητική εικόνα των γιατρών και κριτικάρει την «ρομαντική και τελείως εξωπραγματική αντίληψη ότι ο γιατρός έχει ως κύριο κίνητρο των πράξεών του τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και όχι τη βελτίωση της δικής του κατάστασης». Δεν συμφωνώ με την γενίκευση του κ. Μίχα ότι όλοι οι γιατροί θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο, στο βαθμό που ο κ. Μίχας εννοεί ότι όλοι οι γιατροί θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο, σε βάρος του ασθενούς. Προκύπτει όμως αβίαστα από τα παραπάνω ότι, όπως κάποιοι μπακάληδες νοθεύουν τη φέτα, έτσι και κάποιοι γιατροί λειτουργούν παράνομα και σε βάρος των ασθενών τους. Το δε ποσοστό αυτών των γιατρών δεν είναι καθόλου μικρό.

Μετά τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς, πώς τα συλλογικά όργανα των γιατρών, μετά τα παραπάνω κατορθώματα που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα, εμφανίστηκαν τόσο ευαίσθητα απέναντι σε ένα άρθρο. Τι καταλογίζουν όμως στον αρθρογράφο;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατηγορεί τον κ. Μίχα για συκοφαντία. Και για να αποδείξει πόσο πολύ τάσσεται στο πλευρό του νόμου μας λέει ότι στις 30 Ιουνίου ζήτησε στοιχεία για 59 γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία δεν τα έλαβε ακόμα. Για όλα τα υπόλοιπα προφανώς δεν ενημερώθηκε. Και επειδή «εθίγη βάναυσα» του ζητά με αγωγή ένα εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση ως «χρηματική αποζημίωση της ηθικής βλάβης». Δεν αναφέρουν σε ποιο κοινωφελή σκοπό θα διαθέσουν τα χρήματα αν κερδίσουν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τα παραπάνω εκτεθέντα περιστατικά τα εκτιμά ως «μεμονωμένα φαινόμενα» που γενικεύονται για να ενοχοποιήσουν το ιατρικό σώμα. Και γι αυτό υποβάλλει μήνυση στον Τάκη Μίχα.

Αν ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ έδειχναν την ίδια ευαισθησία και την ίδια προσήλωση στη νομιμότητα και στις παραβιάσεις τις τόσο από τα μέλη τους, όσο και από φορείς τους…