Πολιτικη & Οικονομια

Έλον Μασκ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία & το deal για αγορά αλουμινίου

Τι αναφέρει το δίκτυο CNBC

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Έλον Μασκ διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία και συνεργάζεται με επιχειρήσεις Ρώσων ολιγαρχών. Τι αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, έχει ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής με μια σειρά κινήσεων, που έφτασαν μέχρι και να καλέσει σε μονομαχία τον Πούτιν.

Ο όμιλος SpaceX ενεργοποίησε την υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία. Μια κίνηση που έρχεται ως απάντηση στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ζητούσε βοήθεια από τον μεγιστάνα.

«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄ οδόν», είχε γράψει στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Επίσης συνέχισε τη συνδρομή του κατασκευάζοντας μέσω της Tesla εξοπλισμό για τις υπηρεσίες Starlink και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Powerwalls) με σκοπό να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Ο Έλον Μασκ και οι συνεργασίες με ρωσικές επιχειρήσεις

Για όλες τις παραπάνω ενέργειες ο δισεκατομμυριούχος έχει δεχτεί εύσημα διεθνώς. Ωστόσο, στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι σχέσεις που διατηρεί η εταιρεία του με σύστημα προμηθειών της Ρωσίας. Την είδηση έκανε γνωστή το CNBC.

Πιο συγκεκριμένα η Tesla έχει αποκτήσει μεγάλες ποσότητες αλουμινίου από τον κολοσσό Rusal. Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, στον οποίο αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις στη Rusal, αλλά κατόπιν παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ έγινε άρση σε αυτές. Tesla άρχισε να αγοράζει αλουμίνιο από την εταιρεία μόλις στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του CNBC, η Tesla χρησιμοποιεί το αλουμίνιο που προμηθεύτηκε από τη Rusal για εξαρτήματα, τα οποία τοποθετεί σε οχήματα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Γερμανία.

Η εν λόγω μονάδα κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, και τα μοντέλα Y. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο δεν είναι ακόμη πλήρως σε λειτουργία, αλλά πρόσφατα έλαβε έγκριση υπό όρους για να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πως το αλουμίνιο της Rusal έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Το CNBC δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα χρήματα έχει καταβάλει έως σήμερα η Tesla στη Rusal, ενώ στην ερώτηση εάν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις της μαζί ή με άλλους ομίλους στη Ρωσία, δεν έδωσε απάντηση.

Το σίγουρο είναι πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σχέσεις. Μάλιστα ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla υφίσταται έντονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω του κόστους των πρώτων υλών.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις