Πολιτικη & Οικονομια

Αν δεν θέλετε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, γυρίστε τα σύνορα στον Β'!

Ο εκβιασμός του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση είναι ωμός και απροκάλυπτος

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλακάτ που προσομοιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα σύνορα της χώρας του και ο ισαποστακισμός απέναντι στην παράνομη εισβολή.

Τελικά οι Ουκρανοί δεν υποδέχτηκαν τις στρατιές του Πούτιν με λουλούδια, όπως είχε προεξοφλήσει ο παρανοϊκός Ρώσος δικτάτορας. Τους περίμεναν -και εξακολουθούν να τους περιμένουν- οχυρωμένοι πίσω από τους σιδερένιους σκαντζόχοιρους κρατώντας στα χέρια τους αυτοσχέδιες μολότοφ. Στη τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες, η Ουκρανία αναδεικνύεται σε μια σύγχρονη Ιφιγένεια. Μόνο που αυτή τη φορά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η θυσία της θα πιάσει τόπο κι ότι ο ούριος άνεμος της ειρήνης θα φυσήξει στο τέλος.

Η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχική φάση του σχεδίου του Πούτιν που γεννήθηκε στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή που αναρριχήθηκε στην εξουσία. Ένα σχέδιο αναθεώρησης των συνόρων που διαμορφώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας που θέλει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο -ανακατάληψη ή αποστρατιωτικοποίηση- να ανασυστήσει. Ο εκβιασμός προς τη Δύση είναι ωμός και απροκάλυπτος: Αν θέλετε να αποφύγετε ένα νέο παγκόσμιο αιματοκύλισμα, θα πρέπει να αποδεχθείτε την επιστροφή στη Γιάλτα.

Κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν ότι δήθεν δεν καταλαβαίνουν ούτε και θέλουν να καταλάβουν το σκηνικό του τρόμου που στήνει μεθοδικά στην Ευρώπη το Κρεμλίνο. Και δυστυχώς, στη χώρα μας δεν είναι και λίγοι. Η εκκωφαντική σιωπή από λαλίστατες συνήθως κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Πολιτικοί, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες κ.λπ. ανακαλύπτουν ξανά τις αξίες «της ειρήνης και της φιλίας των λαών» και κάνουν εκκλήσεις να σταματήσουν τον πόλεμο οι «εμπλεκόμενες» πλευρές, κρύβοντας συνειδητά την αλήθεια ότι ο πόλεμος γίνεται γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι ο ένας εμπλεκόμενος είναι επιτιθέμενος και ο άλλος αμυνόμενος που υπερασπίζεται την πατρίδα και το σπίτι του.

Τι μπορεί να σημαίνουν αλήθεια οι «ίσες αποστάσεις» όταν η μία πλευρά απειλεί με ένα νέο παγκόσμιο Ολοκαύτωμα, απειλή που, όπως απέδειξε και η παράνομη εισβολή, δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει; Και τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη η θέση που υποστήριξαν πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή για αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια στην αγωνιζόμενη για την επιβίωσή της Ουκρανία; Ότι αφήνουμε τους Ουκρανούς άοπλους στις εγκληματικές διαθέσεις ενός πάνοπλου στρατού και στέλνουμε βοήθεια για να περιποιηθούν τις πληγές τους όσοι θα έχουν την τύχη να επιζήσουν; Είναι δυνατόν, ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να επιδεικνύουν κάποιοι τόση υποκρισία;

Η σφοδρότητα της ρωσικής επίθεσης, η ισοπέδωση ιστορικών πόλεων με κτίρια-μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει όσο ο Πούτιν θα επεκτείνει τη θητεία του καταπατώντας τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Είναι στο χέρι των πολιτών της σπουδαίας αυτής χώρας να ακυρώσουν τα αρρωστημένα του σχέδια. Ο εορτασμός, φέτος στις 9 Μαΐου, της 80ής επετείου της αντιφασιστικής νίκης στο Στάλινγκραντ με τη συντριβή των ορδών του Χίτλερ, δεν μπορεί να συμπέσει με τη μετατροπή σε «Στάλιγκραντ» όλων των πόλεων της ηρωικής Ουκρανίας. Η τρομακτική προοπτική ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου πρέπει να ακυρωθεί τώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ