Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 3 - 9 Μαρτίου 2022

11 μόλις ετών είναι το αγοράκι από τη Ζαπορίζια, το οποίο ταξίδεψε μόνο του μέχρι τα Σλοβακο-ουκρανικά σύνορα για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 818
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: 11χρονος από τη Ζαπορίζια ταξίδεψε μόνος του μέχρι τα Σλοβακο-ουκρανικά σύνορα για να γλιτώσει
© Slovakian Ministry of the Interior

Τα νέα της εβδομάδας 3 - 9 Μαρτίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

147,96 ρούβλια αγόραζε κανείς με ένα ευρώ, το πρωί της Τρίτης. Όχι άσχημα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το αμέσως προηγούμενο βράδυ η ισοτιμία είχε φθάσει και τα 167,1 ρούβλια ανά ευρώ.

84 ρούβλια ανά ευρώ ήταν όμως η ισοτιμία λίγες ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λίγο παλαιότερα –το 2020– με ένα ευρώ αγόραζες μόλις 68 ρούβλια. Όσοι γαλουχηθήκαμε με το μότο «αλεπού ο Πούτιν, κάμερα σε μένα» ίσως πρέπει ν’ αναθεωρήσουμε. Ο άνθρωπος κατέστρεψε την οικονομία της χώρας του με μερικά 24ωρα αποτυχημένης στρατιωτικής επέλασης.


127,8 δολάρια κόστιζε ένα βαρέλι πετρέλαιο Brent, το πρωί της Τρίτης. Λίγο πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή κόστιζε σχεδόν 94 δολάρια, ενώ έναν χρόνο πριν βρισκόταν στην περιοχή των 60 δολαρίων. Και όλα αυτά πριν το εμπάργκο ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας.

426,9 ευρώ κόστιζε στη χονδρική αγορά μια μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος, καταστρέφοντας το αφήγημα της εγχώριας αντιπολίτευσης ότι «είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη». Εδώ που τα λέμε δεν το κατέστρεψε ακριβώς, απλώς τα στελέχη της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να το επικαλούνται ως γενική αναφορά, χωρίς όμως να το συνοδεύουν με στοιχεία ή τον γνωστό χάρτη με τις τιμές.

574,54 ευρώ κόστιζε η ίδια μεγαβατώρα στην Ελβετία. Όμως οι Ελβετοί είναι πλούσιοι, είναι το επιχείρημα της αντιπολίτευσης.

429,29 ευρώ κόστιζε στη Βουλγαρία. Όπου δεν είναι πλούσιοι αλλά «είναι πολύ κοντά στην Ουκρανία».

540,29 ευρώ κόστιζε στη Ρουμανία. Και εκεί δεν είναι πλούσιοι, έχουν αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά τα αποθέματα είναι μόνο  το 0.054% του συνόλου παγκοσμίως. Και συνορεύουν και με την Ουκρανία.

561,96 κόστιζε στην Κροατία. «Εκεί δεν είναι πλούσιοι αλλά είναι εθνικιστές».

542,78 ευρώ κόστιζε στην Πορτογαλία. «Όμως οι Πορτογάλοι έστειλαν όπλα στην Ουκρανία». Και πάει λέγοντας με τις δικαιολογίες…


240-260 Watt την ώρα καταναλώνει ένας αφυγραντήρας. Δεν ζεσταίνει τον χώρο αλλά αφαιρεί την υγρασία και είναι ευκολότερο να ζεσταθεί ο χώρος.

150W μέχρι 250W την ώρα καταναλώνει μια ηλεκτρική κουβέρτα. Οικονομικός τρόπος, αλλά ζεσταίνει μόνο το κρεβάτι.

1.000W την ώρα καταναλώνει ένα τυπικό κλιματιστικό. Κάποτε συνέφερε να ζεσταίνει κανείς τον χώρο με κλιματιστικό, πλέον είναι ασύμφορο.


13,43% έχασε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από την αρχή του πολέμου μέχρι τη Δευτέρα.

9,345 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.


431η πιο αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη είναι η εταιρεία Dialectica  σύμφωνα με τη λίστα FT 1000: Europe’s Fastest Growing Companies.

1n μεταξύ των εταιρειών στην αγορά που δραστηριοποιείται (information services) είναι η ίδια εταιρεία, πάντα σύμφωνα με τους FT. Κριτήριο είναι το ποσοστό οργανικής αύξησης εσόδων μεταξύ 2017 και 2020.

40 άτομα τον μήνα προσλαμβάνει η Dialectica, η οποία απασχολεί πάνω από 600 άτομα στα γραφεία της στην Ευρώπη. Η Dialectica υποστηρίζει ότι βοηθά τις επιχειρήσεις να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής τα οποία δημιουργεί κατά παραγγελία.


30% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΑΝΤ1 αγόρασε ο όμιλος media MBC Group από το Ντουμπάι.

225 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα της συναλλαγής.


100.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό διαθέτουν οι ΗΠΑ είτε εκ περιτροπής είτε με μόνιμες θέσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

500 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες θα μοιραστούν σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα, με σκοπό την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους.

150 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικοί στον ανεφοδιασμό, θα έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξουν τη μεταφορά αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-135 από τη βάση της αμερικανικής αεροπορίας στο Σπόκεϊν της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα.


50% γυναίκες θα συμμετέχουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσιπρας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.


9.300 χιλιομέτρα την ώρα ήταν η ταχύτητα του «αδέσποτου» πυραύλου, ο οποίος έπεσε την περασμένη Παρασκευή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

3 τόνοι ήταν το βάρος του «διαστημικού σκουπιδιού» και ήταν η πρώτη φορά που ένα σκουπίδι έπεσε σε κάποιο ουράνιο σώμα.

10 έως 20 μέτρα υπολογίζουν οι αστρονόμοι ότι είναι ο κρατήρας που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αρχικά κατηγορήθηκε ο Elon Mask, καθώς εκτοξεύει διάφορα αντικείμενα στο διάστημα. Μετά κατηγορήθηκαν οι Κινέζοι, οι οποίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο υπάρχουν αρκετοί που δεν τους πιστεύουν.


15 έως 25 ευρώ κοστίζουν στα φαρμακεία τα σκευάσματα ιωδίου και οι συμπολίτες μας (όπως και διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι) έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων, υπό τον φόβο ενός πυρηνικού επεισοδίου.


15 ολόκληρα χρόνια βρέθηκε στο τιμόνι του συντηρητικού δικτύου Fox, μέχρι και το 2015, ο Τζακ Χάνικ. Συνελήφθη προχθές από το  FBI με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες. Πάντα κατά το κατηγορητήριο, είχε σχεδιο να δημιουργήσει στην Ελλάδα το ρωσικών συμφερόντων δίκτυο Hellas network.


11 μόλις ετών είναι το αγοράκι από τη Ζαπορίζια, το οποίο ταξίδεψε μόνο του μέχρι τα Σλοβακο-ουκρανικά σύνορα για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου, καθώς οι γονείς του έπρεπε να μείνουν στη χώρα τους, σύμφωνα με ενημέρωση από το σλοβακικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ταξίδεψε με μόνα υπάρχοντα μια πλαστική τσάντα και το διαβατήριό του, όπως και ένα τηλέφωνο συγγενών του, γραμμένο στο χέρι του.


Verba volant

Γρηγόρης Πετράκος
«Η αδιανόητη προσπάθεια της Νεοταξικής Δύσης να "σβήσει" τον ρωσικό πολιτισμό από τη ζωή μας αποτελεί την ελεεινότερη πράξη που έλαβε χώρα στον σύγχρονο κόσμο. Βρισκόμαστε στο κατώφλι του χειρότερου Μεσαίωνα της ανθρώπινης Ιστορίας. Δεν έχω πια καμία αμφιβολία. Επίσης δεν έχω κανένα φόβο. Διαχωρίζω τη θέση μου».
Διαχωρίζοντας τη θέση του, ο προνοητικός τραγουδιστής-λοιμωξιολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής προφανώς ελπίζει σε μια επιεική αντιμετώπιση του «τσάρου», όταν το «ξανθό γένος» ασχοληθεί με τους «νεοταξίτες»  Έλληνες. Μη φάμε και καμιά βόμβα στο κεφάλι…

Πάνος Σκουρολιάκος
«Είναι επομένως τουλάχιστον απαράδεκτη μία πράξη φίμωσης του πολιτισμού που από τη φύση του είναι ενάντια στον πόλεμο».
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη «φίμωση πολιτιστικών έργων Ρώσων καλλιτεχνών στην χώρα μας». Δεν τον πειράζει που –αν και βουλευτής ων– εμφανίζεται να μην μπορεί να καταλάβει ότι η ματαίωση της μετάδοσης είναι μια οικονομική κύρωση κατά του κράτους της Ρωσίας.

Ενώσεις Δημοσιογράφων
«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα και της ΕΣΠΗΤ εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την απαγόρευση ΜΜΕ στην Ευρώπη, όπως έγινε με την πρόσφατη πρωτοφανή απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αποκλεισμό των δικτύων RT και Sputnik».
Πάντα ευαίσθητος, ο κλάδος θεωρεί πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου το κλείσιμο των επίσημων καναλιών προπαγάνδας του Πούτιν τα οποία ξεπλένει βαφτίζοντάς τα ΜΜΕ. Οι συνδικαλιστές ξεχνούν επίσης ότι όποιος δημοσιογράφος τόλμησε να γράψει ελευθέρα τη γνώμη του για τον Πούτιν εντός Ρωσίας δηλητηριάστηκε, εκτελέστηκε ή στην καλύτερη φυλακίστηκε.

Liz Truss
«Μετέφερα στον Nikos Vertis (Official Twitter) τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να συσπειρωθούμε για να κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει».
Κατ' αρχάς ευχαριστούμε –ως έθνος– τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών για τη συγκινητική της ανάρτηση στο Twitter. Είναι ωστόσο παράξενο για εκείνη να θεωρεί ομόλογό της τον γνωστό τραγουδιστή, χωρίς αυτό να μοιάζει παράταιρο (ούτε να μας ξαφνιάζει) δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν για χρόνια στη βρετανική πολιτική σκηνή. Στη συνέχεια το όνομα διορθώθηκε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ